Mannen moeten gemotiveerd worden tijdig een check-up te doen

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Het ministerie van Volksgezondheid heeft op maandag 15 augustus 2016 een informatieve avond georganiseerd waarbij er informatie verschaft is over hiv, gezondheid en seksualiteit onder de toch wel aparte benaming ‘Mijn toffe Man’. “Dit evenement is speciaal georganiseerd voor mannen om hen te stimuleren niet alleen te praten over deze onderwerpen maar hen te motiveren zich tijdig te laten testen”, zegt Wendy Emanuels medewerker afdeling Planning en Ontwikkeling, belast met de organisatie. “Als we kijken, merken we dat mannen pas naar de dokter gaan wanneer ze zich ziek voelen. Vandaar dat dit is georganiseerd om mannen aan te moedigen naar de dokter te gaan en gebruik te maken van de medische diensten maar vooral ook zich te laten testen op hiv.” Volgens Emanuels is voor de benaming ‘Mijn toffe Man’ gekozen om eigenlijk het onderwerp positief te benaderen en te benadrukken dat mannen die zich regelmatig laten onderzoeken toffe mannen zijn omdat ze niet alleen denken aan hun gezondheid maar ook dat van hun partner. “Toffe mannen gaan naar de dokter en doen een hiv- test. Er zijn ook vrouwen die hun man tof vinden die letten op hun gezondheid.” De mannen hadden de gelegenheid om vragen te stellen die zij konden opschrijven op een kaartje indien zij dat anoniem wilden doen. Enkelen zijn echter gewoon opgestaan om hun vraag te stellen. Hoewel dit speciaal bestemd was voor de man waren er ook enkele vrouwen aanwezig die besloten hun man bij te staan.
Onder de sprekers bevonden zich artsen die algemeen spraken over gezondheid. Dokter Steinberg heeft de inleiding verzorgd en heeft gesproken over de gezondheidsstatus van de man in Suriname met betrekking tot verschillende chronische aandoeningen. In principe kwam het erop neer dat mannen te laat naar de arts gaan voor een check-up. Dokter Vrede heeft inhoudelijk gesproken over hiv en de behandeling en de voordelen van het op tijd weten als men geïnfecteerd is.
Parlementariër Carl Breeveld heeft vanuit zijn ervaring gesproken over mannen en seksualiteit. Tijdens de presentatie wilde men vooral weten hoe te leven met hiv. Er werd aangegeven door Internist Vrede dat de mogelijkheid wel bestaat kinderen te krijgen al is een van de partners besmet met de hiv- virus mits deze onder begeleiding staat. “Veel mannen waren geïnteresseerd in dat stukje. Er zijn bepaalde medische zaken die aan te pas komen.”
Het geheel werd bij elkaar gepraat door Jorgen Raymann die heel open een gesprek voerde met de mannen. “Het was niet gewoon een performance, het was een gesprek waarbij hij niet ervoor schroomde om zichzelf als voorbeeld aan te halen. De mannen hebben dat geapprecieerd. Hij heeft aangegeven dat men zich niet hoeft te schamen naar de dokter te gaan en bepaalde vragen te stellen”, aldus Emanuels. Al bij al was de avond een succes en de opkomst was heel goed. De middelen werden beschikbaar gesteld door de donoren WHO en Paho.

error: Kopiëren mag niet!