Anthony Nesty over permanente terugkeer: “Suriname is my home”

Anthony Nesty in Rio (foto: Jaswant Gajadien)
Anthony Nesty in Rio (foto: Jaswant Gajadien)
‘Suriname is my home. There is no place like home’, zegt Anthony Nesty, de Golden Boy aan Dagblad Suriname, als hem gevraagd wordt of hij zich ooit weer in Suriname zal vestigen. ‘Mijn moeder, broer en zusters zijn daar. Ik heb ook mijn vrienden daar’, voegt hij bij, zonder concreet ja of nee te zeggen. Nesty vertoefde ook in Rio de Janeiro in verband met de Olympische Spelen. Dat is voornamelijk om zijn zwempupillen van de University of Florida te begeleiden, maar meer nog de Surinaamse zwemploeg te ondersteunen. Vermeldenswaard is dat Nesty in het Surinaamse kamp verbleef en overall gekleed ging in het Surinaamse tenue.
Nesty heeft de Surinaamse zwemmers Renzo Tjon A Joe en Evita Leter ook voor de Spelen onder zijn leiding gehad, met name op een trainingskamp op Aruba. ‘Renzo en Evita hebben hun best gedaan, vooral Renzo die het nationaal record heeft verbeterd. We hadden een semifinale plaats van hem verwacht en hij was er dichtbij. Maar we moeten ook realistisch blijven. Het deelnemersveld op de 50 meter vrij was heel sterk, met oudere mannen met ervaring. En Evita heeft echt haar best gedaan’, voegt Nesty eraan toe. Hij denkt dat Tjon A Joe een aantal jaren mee kan, omdat men op de 50 meter vrijeslag tot zeker het 30ste levensjaar nog topprestaties kan neerzetten.
Een medaille winnen op de Olympische Spelen is heel moeilijk. ‘Ik ben blij dat ik het kon winnen in 1988 (goud, red.) en 1992 (brons, red.) op het onderdeel 100 meter vlinderslag. Ik hoop dat Renzo grote vorderingen maakt en in Tokio 2020 een medaille kan winnen’, zegt Nesty. Wil Suriname vooruit komen op zwemgebied als land, dan moet er volgens Nesty veel geïnvesteerd worden. Dan gaat het om een heel pakket aan voorzieningen. ‘Je moet goede zwembaden hebben, goed opgeleide coaches en trainers, maar ook materiaal, voeding, begeleiding zoals medische, mentale en fysieke moeten in orde zijn’, geeft hij aan.
Nesty woont al jaren in de Verenigde Staten (VS). Daar is hij één van de associated hoofdcoaches van het zwemteam van de University of Florida. ‘Ik begeleid zowel heren als dames, maar meer de heren.’ Hij wil zijn trainerscarrière verder voortzetten. ‘Ik ben al 48 jaar en wil ook wat bereiken met mijn trainerschap. Mijn droom is om headcoach te worden’, zegt hij.
Nesty is de enige medaillewinnaar voor Suriname op de Olympische Spelen. Hij won 28 jaar geleden in Seoel goud en daarna brons in 1992 in Barcelona. Hij is regelmatig in Suriname om clinics te verzorgen voor de jeugdzwemmers. Jaarlijks wordt ook de Anthony Nesty Swimmeet gehouden. Ons nationaal indoorstadion (NIS) is ook naar hem vernoemd. Ook een vliegtuig van de SLM kreeg zijn naam, maar die zeeg neer op 7 juni 1989. De belofte van de Surinaamse regering om de uitzonderlijke landgenoot een huis en perceel cadeau te maken, is nooit verwezenlijkt.
Jaswant Gajadien uit Rio

Foto: Anthony Nesty in Rio (foto: Jaswant Gajadien)

error: Kopiëren mag niet!