Jurgen Themen moest schoonmaakwerk doen in voorbereiding naar Rio

Jurgen Themen geeft aan dat zijn voorbereidingen naar Rio toe niet optimaal waren (foto: Jaswant Gajadien)
Jurgen Themen geeft aan dat zijn voorbereidingen naar Rio toe niet optimaal waren (foto: Jaswant Gajadien)
Terwijl alle atleten die de halve finale op de 100 meter sprint op de Olympische Spelen hebben gehaald, in alle rust zich hebben voorbereid op Rio, moest de Surinamer Jurgen Themen schoonmaakwerkzaamheden verrichten in de Verenigde Staten om te overleven. ‘Ook ik had die rust als al die andere lopers nodig om goed te kunnen presteren. Maar dat kon ik niet doen, omdat juist op dat moment de vakantie kwam van de school. Hierdoor moest ik werken om geld te hebben om mijn vaste lasten te betalen en te leven’, opent Themen een bladzijde, waarvan niet een ieder op de hoogte is. ‘Dat ik een mindere tijd heb gehaald, is ook te wijten aan de hele voorbereiding die ik gehad heb naar Rio toe. Wil men dat ik topprestaties en medailles haal, dan zal er geïnvesteerd moeten worden. Wil men dat niet, dan leg ik me neer daarbij’, zegt Themen, ‘doelend op de regering en alle mensen die hoge verwachtingen van mij hebben en willen dat ik topprestaties neerzet’. ‘Ik heb keer op keer gevraagd naar hulp uit Suriname, maar de ondersteuning is uitgebleven.’
Themen studeert samen met Sunayna Wahi aan de Adam State University in Colorado. ‘Onze scholarships dekken de kosten tijdens de studieperiode. In de vakantie moeten wij zelf zorgen voor verblijf enz. Trainen kunnen we wel blijven doen, door de goede band die we hebben met de coach’, geeft Themen aan. ‘Je kan aan alle halve finalisten vragen. Heb je schoonmaakwerkzaamheden gedaan tijdens jouw voorbereidingen naar Rio? Allemaal gaan zeggen nee.’ Volgens de atleet is er veel huiswerk. ‘Voor mij, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en een ieder die wil dat ik presteer. De limiet halen voor een groot toernooi is punt 1. Maar hoe ga je performen op een groot toernooi. Er is gewoon een andere aanpak nodig om ‘big performences’ te blijven leveren en beter te worden’, gaat Themen verder.
Themen heeft de afwezigheid van zijn universiteitscoach heel erg gevoeld. ‘Ik heb al mijn topprestaties onder zijn begeleiding gehaald dit jaar. Ook de A-limiet van 10.13 seconden. Een persoonlijke coach die jouw goed kent, is altijd nodig bij grote toernooien. Wat heb je nodig op dat moment in die situatie? Dat kan je persoonlijke coach snel identificeren en doorspelen. Bij atletiek, en vooral op de 100 meter, scheelt elk moment, elke centimeter en elke millimeter’, geeft Themen aan. ‘Mijn coach wilde niet naar Brazilië komen, omdat hij bang was om Zika op te lopen. Dwingen kon ik hem ook niet, want hij wordt door de school betaald. Hij gaf me wel trainingsschema’s door, maar hier aanwezig zijn zou meer betekenen.’
Themen gelooft niet dat als hij in een minder sterke heat zou starten, hij een betere tijd zou lopen. In heat 7 liep hij in een zwaarbezette elitegroep mee, onder aanvoering van de ‘best of the best’, Usain Bolt. ‘Het maakt niet uit dat ik met Bolt in een heat heb gelopen. Ik moest gewoon harder lopen om een betere tijd neer te zetten’, geeft Themen aan. In zijn heat eindigde Themen als 8ste uit 9 sprinters. Zijn tijd was 10.47, ver beneden zijn kwalificatietijd van 10.13. Met een tijd van uiterst 10.20 had hij de halve finale wel gehaald.
Themen heeft nog een jaar te gaan op de Adam State University. ‘Dan geldt het alleen nog voor mijn studie. Qua sporten zijn ze klaar met me. Ik kan nog wel bij hun blijven trainen, maar niet meer uitkomen in schoolverband.’ Themen zegt dat indien Suriname wil dat hij doorgaat en hogerop komt, er een beetje hulp moet komen. Over de Olympische Spelen in Tokio (2020), wil hij niet praten. ‘Dat is over 4 jaar en daarvoor heb je een gedegen plan nodig met een financieel plaatje. Ik kijk voorlopig alleen uit naar komend jaar, waar ik nog hoger wil gaan staan dan ik nu ben’, zegt Themen.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!