Meelmaatschappij De Molen produceert nog steeds

Meelmaatschappij De Molen produceert nog steedsDe afgelopen periode is de prijs van brood omhoog gegaan met 11 centen. Er zou gezegd zijn dat een van de oorzaken zou zijn dat de Meelmaatschappij “De Molen” niet meer produceert en importmeel gebruikt wordt vanwege de schaarste die is ontstaan door het verschil tussen vraag en aanbod. Daarbij zijn de prijzen gestegen. Bij de laatste verhoging van meel is de prijs van SRD 160 naar SRD 225 gegaan, waardoor de consumentenprijs van een puntbrood momenteel SRD 0.80 is. Meel zou thans geïmporteerd worden.
Julio Bhikharie, chief executive officer van de meelmaatschappij, geeft aan dat Cirkel Distributors altijd al meel heeft geïmporteerd, want naast De Molen voorziet zij ook een gedeelte van de markt. Echter, door de koersstijgingen is ook de meelprijs gestegen (importmeel). “De bakkers die dus de overstap naar De Molen wilden maken, kunnen wij nog niet accommoderen, anders komen we in gedrang met de huidige contractuele verplichtingen. Tegelijk is er een kleine vertraging van ons graanschip en daarom kunnen we op dit moment niet de hele markt bedienen.”
De Molen produceert nog steeds meel, samen met de belangrijkste partners in de broodindustrie zorgen zij ervoor dat de broodvoorziening gegarandeerd blijft. Daarom leveren ze op dit moment niet aan alle meelverbruikers, totdat het schip arriveert. De Meelmaatschappij heeft extra granen laten halen om de klanten die op importmeel zitten, ook te kunnen accommoderen.
Bhikharie verduidelijkt dat De Molen dus niet met de productie gestopt is. Volgens hem zou een goed alternatief zijn dat de overheid in plaats van meel te laten importeren en eventueel vrijstelling geeft op invoerrechten, zelf graan importeert en De Molen deze laat verwerken. De Molen wordt tot op heden door de Centrale Bank van Suriname voorzien van de benodigde vreemde valuta voor tarwe-import. Zowel lokaal geproduceerd meel als importmeel worden met vreemde valuta betaald, bij de productie wordt tarwemeel uit het buitenland gekocht. “Zolang de koers niet daalt, zal de meelprijs niet dalen”, aldus Bhikharie.

error: Kopiëren mag niet!