IBW neemt eigen gebouw officieel in gebruik

IBW neemt vandaag eigen gebouw officieel in gebruikEen lang gekoesterde wens van de studenten verbonden aan het Instituut voor Bedrijfswetenschappen(IBW) gaat vandaag in vervulling. Het instituut, dat al meer dan 30 jaren zich sterke heeft weten te vestigen in Suriname, neemt na op verschillende plaatsen gevestigd te zijn, op 13 augustus haar eigen gebouw, officieel in gebruik. Het nieuwe gebouw staat aan de Grote Combeweg 19. Vandaag wordt samen met de officiële ingebruikname van het gebouw, ook de diploma-uitreiking voor de bacheloropleidingen gehouden.
Noodzaak voor eigen gebouw
In het laatste gebouw aan de Grote Combeweg 15 heeft men 12 jaren gezeten. Voor directeur Guillermo Samson is dit een heugelijk feit omdat het gebouw niet van de ene op de andere dag is opgezet. Het eigen gebouw was een noodzaak. De investering was ruim een miljoen Euro. “Terwijl velen dachten dat ik bezig was feest te vieren met de middelen van de studenten, was ik geld aan het sparen. Binnen twee jaren hebben wij nu een eigen gebouw”, stelt Samson.
Enorme tegenwerking
De directeur meent dat er een enorme tegenwerking is ondervonden bij de bouw.
Zeker vanuit Openbare Werken(OW), omdat men geen toestemming wilde verlenen om in de omgeving van monumentale panden een nieuw gebouw op te zetten. “Ik werd door anderen ook gecriminaliseerd toen ik zei dat ik een school wilde bouwen. Er moest gerenoveerd worden, zodat Hollanders konden komen kijken waar onze voorouders werden verkracht in de slaventijd”, zegt Samson. Hij verwijst hiermee naar de vorige minister van OW.
Samson stelt wel dat ondanks alle kritiek op ex-minister Ramon Abrahams, die wel altijd zijn medewerking verleende voor het opzetten van het gebouw. “Ondanks alle kritiek, als het ging om onderwijs, had hij zijn hart op de juiste plaats”, stelt Samson.
Ook aannemers hebben op verschillende momenten de slechtste van hun kanten laten zien. Samson praat over oplichting, waar er rechtszaken bij moeten kijken.
Multifunctioneel gebouw
Volgens de directeur staat IBW sinds zijn begin voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs in Suriname. IBW is nu een merknaam geworden. IBW is gestart als een instelling voor hoger beroepsopleidingen en groeide door de jaren heen uit tot een volwaardig toegepaste universiteit. Het is een instelling dat zowel bachelor- als master-opleidingen aanbied. Vanaf het komend schooljaar wordt er ook middelbaar beroepsonderwijs (havo/vwo) verzorgd. “Het wordt een school waar mensen de kans krijgen om binnen een jaar een havo diploma te halen”, stelt Samson.
NOB en Godo
IBW heeft ook een nauwe samenwerking met de National Ontwikkelingsbank. Volgens Samson doet Wonnie Boedhoe, directeur van de bank, vooralsnog grandioos goed werk voor dat deel van de samenleving dat nergens naar toe zou kunnen gaan. Aan de andere kant is het instituut voor de mensen die geen lening kunnen krijgen bij de NOB ook bezig met Godo. Daar worden er nog onderhandelingen gevoerd, om vooral de mensen op mbo-niveau te ondersteunen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!