Republic bank is er om te blijven

Een jaar terug deed de van origine Trinidadiaanse Republic Bank haar intrede op de Surinaamse markt. Een jaar later is bankdirecteur Gloria Anthony, zeer hoopvol gestemd over de toekomst van de Surinaamse afdeling. Dit zegt zij in een persoonlijk interview met Dagblad Suriname. “We zijn er om te blijven”, stelt zij. De investering van de bank in Suriname is geen korte termijn, maar een lange termijn investering. Het afgelopen jaar is er volgens haar een goede geweest. Zij beseft dat er ook uitdagingen waren en dat er nog meer zullen volgen, maar zij gelooft erin dat die te overkomen zijn en dat dit ook gauw zal gebeuren. Dit is tegelijkertijd ook het advies dat zij wenst te geven aan het Surinaamse volk, namelijk hoop op de toekomst en een positieve attitude. Anthony geeft aan dat de bank goed zaken heeft kunnen doen en dat haar klantenbestand gegroeid is. Zij meent dat het Surinaams bankwezen een zeer solide is en ziet geen enkele reden waarom dit niet zo zal blijven. Reden waarom de Republic bank, die nu haar wortels in de Surinaamse bodem geschoten heeft, niet denkt aan vertrekken. Deze garantie geeft Anthony overigens ook aan haar werknemers die door de jaren heen steeds met een andere bankeigenaar geconfronteerd werden. Zoals bekend nam de Republic Bank het van de RBC bank over, inclusief het personeel. Er ontstond door de zoveelste overname heel veel onzekerheid bij het bankpersoneel. De rust is volgens Anthony gelukkig weer teruggekeerd bij de werknemers die door de Republic Bank werden overgenomen. De Republic Bank bestaat al 178 jaar, zegt Anthony. Zij verduidelijkt dat de bank, die voortspruit uit een grondstoffenland, gewend is om te dealen met economische uitdagingen. De bank houdt hier dan ook rekening mee. “Deze uitdagingen komen en gaan maar de situatie verbetert ook.” Om de positieve houding van de bank over te dragen heeft het bedrijf 2 maanden terug een speciale sessie gehouden voor haar zakelijke klanten met als thema “Tough times don’t last but tough companies do”. De gedachte is dat elke recessie nieuwe mogelijkheden in zich herbergt. Anthony verwacht dat het aanbod aan valuta op de Surinaamse markt laag zal blijven. De banken hebben niet genoeg om in de vraag te voorzien. Daarom worden er door banken waar nodig wel standaard procedures toegepast. “Dit betekent echter op geen enkel moment dat de banken in gevaar zijn”, redeneert de bankdirecteur. Ten aanzien van de geruchten van mogelijke money laundering via Suriname en het lokaal bankwezen zegt Anthony dat alle banken of die nu in Suriname of elders zijn, zich aan de internationale regels en de regels van de Centrale Bank dienen te houden. Dit moet volgens haar gewoon en het gebeurt dan ook. Er is hier volgens Anthony geen sprake van een keus. De Republic Bank overweegt in de toekomst meerdere filialen op verschillende locaties in ons land op te zetten. Ook is een aantal sociale projecten op de planning waar het publiek na de financiële goedkeuring meer over zal horen. De Republic Bank is momenteel de enige buitenlandse bank die op de Surinaamse markt opereert. Het voordeel hiervan is volgens Anthony wel dat de links met het buitenlandse bankverkeer ook gemakkelijker verlopen. De bankdirecteur geeft tenslotte aan dat zij een ‘one on one’ wenste met de Surinaamse media, omdat zij meent dat communicatie heel belangrijk is voor een goed begrip van zaken. Zij constateert dat naast het feit dat Surinamers weinig schijnen te sparen, er wat schort onderlinge communicatie. Dit kan leiden tot speculatie bij het volk en in de media. Om dit te voorkomen zou wat haar betreft ook de overheidscommunicatie naar de media toe geoptimaliseerd mogen worden. Zeer zeker mag er volgens haar van overheidswege meer financiële data beschikbaar worden gesteld. Deze informatie is immers ook voor banken van belang om goed te kunnen ondernemen en om risicocalculaties te kunnen doen.

error: Kopiëren mag niet!