Oplichter riskeert anderhalf jaar cel

Arthur L. , 51 jaar, riskeert anderhalf jaar cel. Hij moest zich ter zake oplichting en verduistering voor de rechter verantwoorden omdat verschillende personen een aanklacht tegen hem hadden ingediend. De verdachte heeft totaal USD 38.860 en SRD 1450,- van mensen opgelicht c.q. verduisterd. De verdachte heeft in het jaar 2008 via de lokale kranten een sollicitatie doen uitgaan voor mensen die geïnteresseerd zijn om in het buitenland te werken.
Verschillende personen hebben gereageerd en hebben na afstemming met de verdachte gelden aan hem afgestaan om hun visum en een machtiging kort verblijf in orde te maken. Zoals doorgegeven door de verdachte hebben de sollicitanten zich aangemeld bij de Nederlandse ambassade. Daar kregen zij te horen dat hun stukken er niet waren. De sollicitanten begrepen toen al dat de verdachte hun had beetgenomen. Zij hebben toen allemaal aangifte gedaan bij de politie. Behalve dit feit heeft de verdachte bepaalde van zijn klanten ook voorgehouden dat hij hun verblijf in Suriname kon regelen. Voor deze diensten eiste Arthur per geval een bedrag van USD 1500,-. De openbare aanklager Claudia Bruining achtte deze twee feiten wettig en overtuigend bewezen en eiste op grond van de door haar aangehaalde bewijzen een gevangenisstraf van een jaar en zes maanden met aftrek.
Advocaat Hedley Derby betoogde dat het bewijs van een van de feiten niet is geleverd. Volgens Derby ging het daarbij specifiek om een één tegen één verklaring. Verder wordt deze verklaring van de aangeefster nergens ondersteund. De advocaat verzocht de rechter om de verdachte een mildere straf te willen opleggen.
Kantonrechter Siegline Wijnhard doet de uitspraak in deze zaak op 20 oktober. Tot dan blijft Arthur in arrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!