LVV-minister houdt zich al 7 maanden schuil voor rijstboeren

De minister van LVV is per brief medegedeeld dat het bijzonder slecht gaat met de rijstsector, maar deze brieven worden nooit beantwoord. Ook vele verzoeken om ontvangen te worden voor een gesprek, wordt niet ingegaan. Deze situatie doet zich al 7 maanden voor tussen de rijstboeren en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe. “Ik word door mijn leden onder druk gezet om de minister naar de groene tafel te slepen, omdat hij geen oor heeft voor onze problemen”, aldus voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, SPBA,
Harrynannan Oemraw in gesprek met Dagblad Suriname. Hij legt de nadruk op dat de rijstboeren het resterend US$ 30 per hectare ingezaaide padie en de twee zakken kunstmest die waren beloofd door de bewindsman, dringend nodig hebben om hun volgende inzaai garant te stellen. “Maar de minister wil helemaal niet naar ons luisteren.”
Er is al een begin gemaakt met de padieoogst. Deze ondervindt stagnatie door de regen. Vanwege de hoge onkosten zijn de rijstboeren genoodzaakt hun padieprijs omhoog te schroeven. Het afgelopen seizoen bedroeg de kostprijs van een baal padie SRD 79. Dit seizoen zal de kostprijs SRD 10 tot 15 duurder liggen. Volgens Oemraw moet niet vergeten worden dat alle onkosten zijn gestegen. Waar een zak ureum het afgelopen seizoen SRD 100 kostte, kost het dit seizoen SRD 140. Ook loonkosten en vliegkosten zijn gestegen. Bepaalde vliegmaatschappijen accepteren geen SRD maar slechts de USD. Dit moet op de zwarte markt gewisseld worden met alle nodige financiële onkosten.
Al jaren klaagt de rijstsector dat zij een injectie van de Staat nodig heeft om te kunnen overleven. Maar dit is aan dovemans oren gericht. Heel veel boeren hebben schulden lopen bij banken. Zij zijn niet in staat om deze schulden af te lossen. Inmiddels heeft een aantal beslagleggingen op goederen plaatsgevonden. Deze rijstboeren die geen keus hebben dan hun brood verdienen binnen de sector, zijn radeloos en blijven hopen op betere tijden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!