Essed: “President maakt misbruik van bevoegdheid”

Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberproces (foto: Kevin Ngadimin)
Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberproces (foto: Kevin Ngadimin)
Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberproces, vindt dat president Desi Bouterse met de toepassing van artikel 148 grondwet klassiek misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid als staatshoofd. Essed benadrukte vrijdag na afloop van de zitting van de Krijgsraad tegenover journalisten dat de regering tot nu toe niemand in de samenleving ervan heeft kunnen overtuigen dat de staatsveiligheid in het geding is. De jurist vindt het echter jammer dat hij vrijdag na constante aandringen toch geen beurt van de Krijgsraad heeft gehad om zich te uiten over de resolutie van het staatshoofd, die overigens als persoon hoofdverdachte is in deze zaak. Essed benadrukte dat hij meerdere keren zijn vinger heeft opgestoken, maar heeft de Krijgsraad daarop geen acht geslagen. “Wij hadden juridisch willen onderbouwen waarom die resolutie van de president over de toepassing van artikel 148 grondwet van nul en generlei waarde is. Ten tweede biedt het Wetboek van Strafvordering ook geen ruimte om gedurende de fase van berechting een rechtszaak stil te leggen op andere gronden dan in de wet genoemd. De wet noemt niet als grond de ‘resolutie’ van de president. Ten derde is het ook een schoon voorbeeld van misbruik van bevoegdheid, omdat zover wij hebben kunnen waarnemen, de staatsveiligheid niet in gevaar is. Als je toch op grond van een vermeend gevaar voor de staatsveiligheid een bevoegdheid gebruikt, dan heet dat klassiek misbruik van bevoegdheid”, aldus Essed. De advocaat verwacht dat de leden van de Krijgsraad op basis van hun deskundigheid ook in staat zullen zijn om op deze argumenten te komen bij de voortzetting van de decembermoordenzaak op 30 november.
‘Wij zullen andere wegen zoeken’
Essed benadrukte dat de procesgemachtigden wel andere wegen zullen zoeken om hun punten onder de aandacht van de Krijgsraad te brengen. “Wij zullen andere wegen zoeken om dit onder de aandacht van de Krijgsraad te brengen. Ik denk wel niet dat onze punten zo intelligent zijn dat je zelf niet daarachter kan komen”, stelde Essed. De advocaat voert aan dat hij verwacht had dat de raadslieden van de verdachten met nog meer ‘vuurwerk’ zouden komen. “Dat is geheel uitgebleven. Het waren heel korte betogen”, aldus Essed. Essed vindt dat het heel belangrijk is dat één van de verdachten via zijn advocaat heeft laten aangeven dat hij geen mening heeft over de resolutie, terwijl twee andere advocaten hebben gevraagd om het strafproces normaal voort te zetten. Hieronder viel ook de advocaat van verdachte Etienne Boerenveen. Twee advocaten, waaronder Irvin Kanhai, hebben gevraagd om zich neer te leggen bij de resolutie. “De Krijgsraad heeft naar meer ruimte gevraagd om zich grondig te beraden. Hierna zal op 30 november aangegeven worden of het strafproces in de decembermoordenzaak kan worden voortgezet. Wij vinden dat het door moet gaan”, aldus Essed.
“Wij hebben al 35 jaar geduld”
Essed vindt dat de nabestaanden geduld moeten betrachten. “Wij hebben al 35 jaar geduld. De zes tot 8 weken die wij nu extra zullen wachten, is voor ons geen enkel probleem. Wij weten wel wat wij willen”. Essed vindt het argument van Kanhai zwak, omdat de vordering van het OM gebaseerd is op het beëindigen van de rechtszaak en niet het stopzetten daarvan. Echter is deze vordering volgens hem niet op de wet gebaseerd. “De vordering kon ook kunnen zijn dat de leden van de Krijgsraad hun hoofd kaal scheren, maar het is niet op de wet gebaseerd. De essentie van artikel 1 van het Wetboek van Strafvordering is dat strafvordering plaatsvindt op de wijze bij wet bepaald. Wat niet in het wetboek staat, kan niet in een rechtszaal gebeuren”, aldus Essed.
‘Kanhai mag de grondwet niet misbruiken’
Essed vindt dat Kanhai alle recht heeft te willen dat het strafproces wordt stopgezet. “Hij mag willen wat hij wil. Alleen mag hij de grondwet niet misbruiken. Hij kan de Krijgsraad geen bevel geven en kan hij niet eisen dat strafvordering op een andere wijze plaatsvindt. Vinden mag hij van alles, zoals wij vinden dat de rechtszaak door moet gaan. Het is helemaal aan de Krijgsraad om te beslissen.” Essed benadrukt dat als het aan hem afhangt, 30 november niet de laatste zitting zal zijn van het 8 decemberstrafproces.
FR

error: Kopiëren mag niet!