Rio-koorts – Extra alert

Rio koorts1. foto 1
Rio koorts1. foto 2
header‎De Olympische Spelen in Rio de Janeiro (Brazilie) worden gehouden van ‎05 tot en met 21 augustus 2016. Namens de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) en het Surinaams Olympisch Comite (SOC) ben ik als één van de sportjournalisten uitgekozen om de spelen te verslaan voor het thuisfront, natuurlijk met de volle ondersteuning van Dagblad Suriname. ‎ Met deze column zal ik ook zaken buiten het puur sportief gedeelte naar voren brengen.
Tijdens mijn voorbereiding naar Rio kreeg ik adviezen van van personen die zulke grote evenementen reeds hebben verslagen, of naar Rio zijn geweest, ook van mijn vrienden en familie. Van VSJS-voorzitter Desney Romeo, sportjournalistieke veteraan Wilfred Gallant tot de mediatopper Qoesje Nagessersing, de collega’s, hoofdredacteuren tot de directeur Faried Pierkhan. “Wees extra alert.” Dit was het meest gehoorde advies van een ieder. Alert zijn voor diefstal van bezittingen, berovingen, het winterweer, de terreurdreiging, Zika-virus, voeding, noem maar op. Het risico voor terreuraanslagen bij grote sporttoernooien is heel groot nu. “Wees extra alert. Vermijd drukke plaatsen.” Zika is nog steeds hot issue in Brazilie. “Neem muskietenspray mee”, was het advies van mijn directeur via de app. ‎Maar die ben ik op het laatste moment vergeten mee te nemen. “Eet niet alles en overal”, zeiden mijn ouders vlak voor vertrek.
Alert, ook nog extra, gaan we moeten zijn in Rio. Ook de organisatie is er zich bewust van, vooral van de terreurdreiging. Duizenden agenten en militairen zijn dag en nacht op straat. ‎En toch zijn we extra alert. Ook het SOC is extra alert qua organisatie. Mede door het antidoping-gedoe van die Russen, zijn de regels van de mondiale antidopingautoriteit, WADA, verscherpt. Meer administratief en voorlichtingswerk naar onze eigen delegatie toe. SOC is ook extra alert met de administratieve procedures van onder andere accreditatie en inschrijvingen. Niets mag mis gaan. Het SOC-secretariaat is dag en nacht bezig om alle puntjes op de i te zetten, heb ik ook van dichtbij meegemaakt.
Tenslotte moeten wij sportjournalisten extra alert zijn bij het vergaren van nieuws voor Suriname. Su op de hoogte houden van andere zaken dan de live wedstrijden die op zeker 4 televisiestations‎ vertoond zullen worden. Gaat Renzo zijn Caribisch record op de 50 meter vrijeslag weer verbreken? Duikt Jurgen Themen onder zijn record van 10.13 seconden op de 100 meter sprint? Wees extra alert!
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!