Broodprijs naar 80 cent

Met de laatste verhoging van meel van SRD 160 naar SRD 225 produceren de kleine bakkers nu beneden de kostprijs van een puntbrood. “Met deze verhoging moet een puntbrood met 11 centen omhoog. Dan hebben wij alleen meel meegenomen en de andere grondstoffen als vetten, die lichtelijk in prijs stijgen, nog buiten beschouwing gelaten”, zegt bakker Anand Mahabier. Bij elke verhoging is het de consument die het gelag moet betalen en zo ook gedwongen wordt om minder te consumeren. De afzet van de bakkers wordt minder, waardoor de productiekosten hoger liggen. Brood is een van de primaire voedingsmiddelen voor de consument en de kleine bakkers zijn geen voorstaanders van een verhoging, maar zullen gedwongen zijn om dit door te voeren om aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Dit manifesteert zich vanaf de Meelmaatschappij “De Molen” niet meer produceert en importmeel door de schaarste die is ontstaan is overgelaten aan het verschijnsel van vraag en aanbod. Daarbij zijn de prijzen direct gestegen. De consumentenprijs van een puntbrood wordt dan SRD 0.80.

error: Kopiëren mag niet!