AZP specialistenteam boekt succes

AZP specialistenteam boekt succesIn de maand juni heeft de publicatie plaatsgevonden van een artikel geschreven door een aantal medici van het AZP in the American Journal of Tropical Medicine and Hygiene (een wetenschappelijk medisch maandblad) (www.ajtmh.org).
Het gaat hierbij om de beschrijving van het ziektebeeld van een zeer zeldzame worminfectie genaamd lagochilascariasis, die zich in het hoofd/ hals gebied ontwikkelt na het eten van bepaalde soorten wildvlees welke niet goed is doorgekookt (verhit) zoals hé (haas), koni-koni (konijn) en kapasi (gordeldier). Na het eten van dit slecht verhitte wild vlees zoekt de worm zijn weg naar de hersenen.
De specialisten die aan dit artikel hebben meegewerkt zijn drs. R. Akrum (K.N.O arts), drs. M. Chan (Patholoog), drs. R. Tjon Tjin Joe (Neuro chirurg), dr. S. Vreden (Internist en infectioloog), het hoofd van het lab dr. J. Codrington en de internist in opleiding drs. J. Douma uit het VU-Ziekenhuis in Amsterdam. Deze potentieel dodelijke worminfectie is al eerder beschreven door wijlen professor Baltus Oostburg, maar wat deze publicatie apart maakt is dat elke specialist die betrokken was bij dit onderzoek zeer nauwkeurig de stappen van het onderzoek en behandeling op papier heeft weten te zetten.
Dit geval is ook bijzonder omdat het voor het eerst beschreven is in het KNO gebied waarbij de parasieten in het oor en in de amandel van de patiënt zaten. Deze onderlinge samenwerking heeft erin geresulteerd dat de patiënt met succes is behandeld. Voor de medische wereld is dit een zeer goede prestatie, vooral omdat het om een zeer zeldzaam geval gaat. Door de publicatie in dit maandblad is het nu mogelijk het behandelingsresultaat van deze aandoening te delen met de wereld.

error: Kopiëren mag niet!