PCS doet bevolkingsonderzoek in Paramaribo

Rudi Dwarkasing, waarnemend medisch directeur PCS (foto: Kevin Ngadimin)
Rudi Dwarkasing, waarnemend medisch directeur PCS (foto: Kevin Ngadimin)
Veel zaken in de gezondheidssector roepen om ontdekt te worden. Derhalve is het nodig dat onderzoek wordt gepleegd om de geestelijke gezondheidszorg op een gewenst niveau te krijgen. Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is in dit verband in samenwerking met Arkin Mental Health Care uit Amsterdam gestart met het bevolkingsonderzoek naar depressie, angst en middelenmisbruik in Paramaribo. De financiering van dit project komt van de Uitvoeringsorganisatie Twinningsfaciliteit Suriname-Nederland (UTSN). De launch vond op 23 juli plaats in de conferentiezaal van het PCS. De bedoeling van dit project is om op zowel korte als op lange termijn een positief impact te creëren op de geestelijke gezondheidzorg.
Waarom deze thema’s?
Rudi Dwarkasing, waarnemend medisch directeur PCS tevens UTSN-teamleider, zegt dat het idee begon bij een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Neuro-psychiatrische ziektebeelden zijn in het rapport opgenomen in de top 10. In Suriname was er voor 2015 nooit op zo een niveau zo een onderzoek uitgevoerd. Met dit onderzoek wil men ook een vergelijking maken met de rest van de psychiatrische stoornissen in Suriname. De eerste plannen van dit project zijn gestart in 2013. In 2014 is het project ingediend bij de UTSN. Binnen twee maanden kwam er een reactie met goedkeuring.
Nickerie
In augustus 2015 initieerde PCS dit zelfde onderzoek in Nickerie; 1030 huishoudens werden geënquêteerd. De cijfers geven in grote lijnen een idee van de problemen in het district. Als uitkomst voor de drie thema’s die werden onderzocht, kreeg men: problematisch alcoholgebruik 8.9%, depressie/mogelijke depressie 18.5% en angstklachten 28.7%. Kijkende naar deze cijfers wordt gesteld dat er op beleidsniveau voldoende werk aan de winkel is. “PCS doet hiermee ook een stukje ervaring op dat misschien niet in geld uit te drukken is. Straks zijn wij de enige die in staat zijn om een onderzoek van een dergelijk kaliber te doen”, meent de waarnemend medisch directeur.
Paramaribo
In Paramaribo worden er 1830 huishoudens geënquêteerd. Dit aantal huishoudens werd in samenwerking net het Algemeen Bureau voor de Statistieken vastgesteld. Er worden 24 getrainde enquêteurs aan het werk gezet. De enquêtes worden allemaal elektronisch afgenomen. Tevens krijgt PCS de volledige ondersteuning van de politie en de districtscommissarissen van Paramaribo. Dwarkasing verwacht min of meer dezelfde cijfers als van Nickerie. Echter vindt het onderzoek dan nog nodig om een wetenschappelijke grondslag te hebben op beleidsniveau. Het project loopt tot en met 31 augustus 2016.
Einddoel
Het ligt in de bedoeling dat zowel het project in Nickerie als het project in Paramaribo een follow-up krijgt. Dat betekent dat er meer gewerkt zal worden aan de ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg. Hiervoor gaat PCS ook samenwerkingen aan met de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), om zodoende de zorg naar de eerste lijn te verschuiven. Men zal daarvoor ook gebruikmaken van de infrastructuur van de RGD.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!