Opkomst Nationaal Jeugdcongres viel tegen; Paramaribo laat het afweten

Opkomst Nationaal Jeugdcongres viel mee (2)
Opkomst Nationaal Jeugdcongres viel mee (3)
Opkomst Nationaal Jeugdcongres viel mee (4)
Opkomst Nationaal Jeugdcongres viel meeGeorgette Grootfaam, lid van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), gaf tijdens een interview aan dat de opkomst tijdens het Nationaal Jeugdcongres, gehouden in de Congreshal, redelijk meeviel. Er zouden maximaal 25 jongeren vanuit de districten aanwezig zijn. De jongeren zijn vervoerd met een bus en er is gezorgd voor slaapgelegenheid. Alleen vanuit de districten Wanica, Commewijne en Paramaribo zijn de jongeren zelf met hun vervoer of openbaar vervoer gekomen. Zaterdag was de opkomst wel goed. Echter was de verwachting voor Paramaribo dat er meer jongeren zouden komen. Hoewel het een centraal punt is voor hen en een ieder naartoe zou kunnen komen, was de opkomst van de stedelingen slecht. Grof geschat waren er op het congres maar 15 jongeren van Paramaribo. Paramaribo heeft 9 jeugdparlementariërs, die er alles aan hebben gedaan het congres te promoten. Grootfaam stelt niet precies te weten waaraan het kan liggen. “Het kan niet aan de promotie liggen, want de informatie stond in de krant, social media, overal is er gepromoot.” Volgens de jeugdparlementariër is het wel zo dat het juist de jongeren zijn van Paramaribo die kritiek hebben op het NJP, maar het moment dat ze de kans krijgen om met de beleidsmakers te komen praten, komen ze niet. “Maar overall was het wel redelijk”, zegt de jeugdparlementariër.
Alle genodigde ministers aanwezig
Op het Nationaal Jeugdcongres waren alle 6 ministeries belast met een jeugdbeleid uitgenodigd. De president was ook uitgenodigd, maar die kon er niet bij zijn. De vicepresident was wel aanwezig, samen met de ministers van Sport en Jeugdzaken, Arbeid, Sozavo, Onderwijs, Juspol en LVV en een vertegenwoordiger van het ministerie van Handel en Industrie. De ministers zaten in een panel en de jongeren mochten rechtstreeks hun vragen richten aan de ministers over hun beleid. Er werden vragen geponeerd op het gebied van onderwijs, met name problemen die men op de scholen constateert, vragen ten aanzien van schoolvervoer, sport en recreatie in de buurten en verder over jeugdcriminaliteit en hoe de jongeren dit ervaren.
NJP en organen doen niet veel voor districten
Op het congres werd aan de hand van de vragen duidelijk dat de jongeren vinden dat het NJP en zijn organen, waaronder de SDG en Caricom Youth Ambassador, niet veel doen voor de districten. Het Jeugdparlement is van mening dat er gewerkt wordt vanuit een bepaalde structuur en dat men niet voorbij deze structuur werkt. Verder is het NJP niet een uitvoerend orgaan, maar een inspraakorgaan. Volgens het NJP wordt er echter wel gewerkt in de districten. Het ligt veelal aan elke jeugdparlementariër om zelf zaken te opteren, die van belang zijn voor zijn of haar district. In dit kader heeft elk district ook een jeugddistrictsraadslid of leden die zaken betrekking hebbende op de jeugd binnen het district moet coördineren. Die moeten dus in het veld bezig zijn en terugrapporteren naar het NJP.
Staatsbesluit vaag over districtsraadsleden
Het probleem is echter dat de jeugddistrictsraadsleden zijn opgenomen in een staatsbesluit, maar hun taken zijn vaag. Er is in dit kader een commissie ingesteld die bezig is dit te bekijken. Alles moet dus duidelijker geformuleerd zijn in het staatbesluit. Het concept staatbesluit is al af en zal in de tweede week van augustus tijdens een openbare vergadering van het NJP gepresenteerd worden.

error: Kopiëren mag niet!