The Art of Vital Aging

Foto 2 voor artikel in DBS. Heerlijke zalm, rijk aan Omega-3
Foto 3 voor artikel in DBS. Hoe u in het leven staat,  is ook van  invloed op de kwaliteit van uw leven. Een positieve instelling is heel  belangrijk voor uw gezondheid en maakt u mooier.
Foto voor artikel in DBS. Heerlijke zalm, rijk aan omega-3
John Kiesel, foto voor DBS
Ricardo Bhola, foto voor DBSIn deze rubriek ‘the art of vital-aging’ (de kunst van het vitaal ouder worden), zullen John en Ric, beiden personal coaches in training en vitaliteit, diverse onderwerpen, m.b.t. vitaal ouder worden, anti-agingprocessen, chronische ziektebeelden, (weerstands)training, goede voeding en natuurlijke voedingssuplementen, aankaarten.
Longevity is namelijk de filosofie achter het vitaal ouder worden. In een wereld waarin door welvaartsontwikkelingen, de balans tussen voeding en beweging op de achtergrond is geraakt, hebben wij te maken met onnodige verouderingsprocessen, gezondheidsproblemen en verlies van vitaliteit. Hierdoor kunnen levensduur en leefplezier beïnvloed worden. Een goede gezondheid wordt ervaren als de grootste rijkdom en een belangrijke voorwaarde voor een gelukkig leven. In het gezondheids- en trainingscentrum Locomotorius, kunt u terecht voor krachttraining, groepstraining, conditietraining, personal training, vitaliteitstraining, leefstijladviezen, (sport)revalidatie, fitness en fysiotherapie. U kunt via onderstaande gegevens contact opnemen met de heren.
Ricardo Bhola en John Kiesel

Bestrijd ouder worden met schone bloedvaten
De sleutel om gezond ouder te worden, ligt verborgen in uw lichaam

Sommige mensen behalen de gezegende leeftijd van 80 jaar en hebben het gevoel dat ze ready zijn voor nog eens 80 jaar. En ze zullen het niet toestaan dat ze worden beknot in hun bewegingsvrijheid of dat men ze gaat vertellen dat ze het rustiger aan moeten doen. Dit vindt niet alleen plaats in landen elders in de wereld, maar ook in Suriname. Het lijkt erop alsof deze ouderen, lichamelijk en conditioneel niet onder doen voor personen die nog niet eens op de helft van hun leeftijd zijn. Ja, het kost soms moeite om deze super senioren burgers bij te benen. Ook in ons centrum Locomotorius, hebben we enkele van deze fitte landgenoten op leeftijd, die ons vaak versteld doen staan.
Helaas heeft niet iedereen zoveel geluk om op zo een manier, gezond oud te worden. Anderen worden ook 80 en voelen alle gebreken die hun leeftijd met zich meebrengt. Het aftakelingsproces doet langzaam of soms snel zijn intrede en men vraagt zich dan ook niet voor niets af wat er in hemelsnaam met hen gebeurt.
We willen allemaal tot de eerste groep behoren en de laatste onderzoeken laten zien, hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. In feite is het een stuk minder moeilijk dan u zelf zou denken, omdat het gaat om een stelsel in ons lichaam, waar we normaal gesproken niet veel aandacht aan besteden: ons bloedvatenstelsel.
Uit een studie, gepubliceerd in the Journal of the American College of Cardiology, blijkt dat hoe schoner uw bloedvaten zijn, hoe groter de kans is dat u 80 of 90 met een redelijk gezond hart en een goed geheugen wordt. Aan de andere kant zal een ongezonde leefstijl met vet eten en roken, ervoor zorgen dat de bloedvaten op den duur zullen dichtslibben met plaquevorming. En in een vergevorderd stadium hoopt zich calcium (kalk) op in de plaque. De bloedvaten gaan dan verkalken (calcificatie) en de plaquevorming wordt dan 4 a 6 maal zo stijf als zonder calcium. Dit is niet echt een grote ontdekking. We weten allemaal dat dicht geslibde aderen, hetzelfde met ons lichaam doen, als wat verstopte buizen met onze badkamer doen.
Wat deze studie zo belangrijk maakt, is het feit dat het het dag-nacht verschil laat zien tussen het wel of niet hebben van redelijk schone bloedvaten als het aankomt op een scherp geheugen. Wanneer u de leeftijd van 80 bereikt, neemt het risico van dementie drastisch toe. Bij de helft van alle tachtig jarigen neemt dit risico toe en men ziet dat vanaf deze leeftijd bij velen, het geestelijk vermogen achteruit gaat. Maar als u uw bloedvaten redelijk schoon houdt, kunt u dat risico om tot deze groep te behoren, elimineren. Niet alleen kunt u de kans op het krijgen van deze ziekte verminderen, maar u kunt ook het begin van deze ziekte met twee volle jaren vertragen, als het zich eventueel al aan het ontwikkelen is. Dat zijn twee extra jaren om voor uzelf te zorgen; twee extra jaren van onafhankelijkheid en twee extra jaren om met uw geliefden en dierbaren door te brengen zonder de sluier van geestelijke achteruitgang te ervaren.
Nu is het wel prettig om dit allemaal te weten, maar nog mooier is het als u weet wat u eraan kunt doen. Vooral als u al op een zekere leeftijd bent en u uw bloedvaten door junkfood al aardig belast hebt. Het is echter nog niet te laat om in actie te komen.
HDL cholesterol, het ‘goede’ cholesterol in ons lichaam, is te vergelijken met een schoonmaakmiddel dat een buis van binnen schoonmaakt. Het gaat als een ontstopper te werk, op jacht naar de resten van junkfood in uw bloedvaten. Het advies is: verhoog uw Omega-3 inname en geef daarmee gelijk een boost aan uw HDL-gehalte, waardoor u de noodzakelijke schoonmaak aan uw bloedvaten geeft. En als u deze grote schoonmaak compleet wil maken, gebruik dan ook een andere Omega, namelijk Omega-7. Omega-3, soms ook vitamine F genoemd, behoort net als Omega-7, tot de meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn zogenaamde essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken en dus uit de voeding moet halen, net zoals vitamines. Omega-3 wordt aangetroffen in onder meer groene bladrijke groenten zoals spinazie, postelein en peulvruchten. Andere bronnen zijn o.a. noten, lijnzaad, sojabonen, sojaolie, lijnzaadolie, margarine. De beste bronnen zijn de schaal- en schelpdieren, en vette vis, zoals sardines, verse tonijn, makreel, zalm en paling. Omega-7 is te vinden in de hoogwaardig gezuiverde vorm van de ansjovis uit de Atlantische oceaan. U zou ook visolie capsules kunnen kopen. Het regelmatig eten van bovengenoemde voedingsbronnen, brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Wie wil nou niet een goed werkend hart, minder ontstekingen, een verlaagd risico op het krijgen van hart en vaatziekten, een betere gemoedstoestand en een scherper geheugen? Voor gezonde mensen is een visconsumptie van 2 maal per week aan te bevelen. Hartpatiënten mogen zelf dagelijks een portie vette vis van verschillende soorten eten. Eén ding moet wel duidelijk zijn. Met alleen Omega vetzuren zult u er niet komen. Er zijn nog tal van andere factoren die een belangrijke rol spelen bij het gezond ouder worden. Bijvoorbeeld uw levensvisie; de manier hoe u in het leven staat. Zeker niet te onderschatten. Kijkt u positief tegen het leven aan of niet? Of een ander belangrijk aspect wat we zeker niet uit het oog moeten verliezen…leidt u een zittend bestaan of zet u uw hart en longen graag aan het werk? Doet u aan (kracht)training of niet? Allemaal zaken die van invloed zijn. In onze volgende artikelen zullen we ook aandacht besteden aan deze aspecten. Voor een goede work-out bent u in ieder geval terecht bij Locomotorius, want het ouder worden (aging) brengt spierverlies met zich mee, en om dat een halt toe te roepen, moet u uw spieren regelmatig een wake-up call geven. Laat ze niet in slaap vallen, maar geef ze ook de boost die ze verdienen.
Locomotorius: Mr. H. Heylidy Straat nr. 4 (Zorg en Hoop) Paramaribo
Telefoon: (597)400452; Mobiel: (597)8502091
Web-adres: www.locomotorius.net; Email: [email protected]

error: Kopiëren mag niet!