Franse ambassadeur apprecieert sympathie Surinaamse samenleving

Franse ambassadeur apprecieert sympathie Surinaamse samenlevingAlle Franse ambassades in alle landen hebben gisteren samen met Frankrijk rond 12.00 uur in de middag een minuut stilte gehouden, ter eerbiediging van de tragische gebeurtenis op 14 juli in Nice, Frankrijk, waarbij 84 doden vielen. De aanslag werd gepleegd op mensen die de Onafhankelijkheidsdag van Frankrijk op 14 juli aan het vieren waren. Franse ambassadeur Michel Prom brengt in herinnering dat op de 14de van juli ook de ambassade in Suriname de Onafhankelijkheidsdag van Frankrijk herdacht. “Het eerste bericht bereikte ons toen wij op de receptie waren voor de viering van de dag. Toen wij meer informatie kregen, bracht de vicepresident van Suriname direct zijn condoleance over namens de Surinaamse samenleving”, stelt de ambassadeur.
Bronnen dichtbij het onderzoek spreken over een 31-jarige man van Tunesische afkomst, die ook de Franse nationaliteit heeft als pleger van de aanval. Het zou gaan om Mohamed Bouhlel, een man die in Nice woonde. De terroristenorganisatie Islamitische Staat noemde Bouhlel in een verklaring een ‘soldaat van IS’. In die verklaring eisten ze ook de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. “14 juli was misschien niet een dag dat men met toeval had gekozen. Iedereen is verdrietig, maar wij moeten rechtop blijven staan. Het betekent dat wij moeten blijven staan op onze waarden en principes. Wij moeten zulke situaties doorlopen”, stelt Prom. De eerbiediging is een deel van het geheel. Aan de andere kant is nog steeds het onderzoek gaande naar de motieven van de misdaad/terreurhandeling.
“Wij zijn niet de enigen. Dit gebeurt ook in andere landen. Wij zijn op verschillende podia in de wereld betrokken. Wij handhaven een aantal principes. Ik stel mij dus voor dat wij een target kunnen zijn. Terrorisme is niet beperkt tot 1 land. Het is een wereld bezorgdheid. Wij moeten samen werken om ertegen te vechten”, aldus de ambassadeur. Prom apprecieert de sympathie dat de ambassade heeft mogen krijgen van verschillende actoren binnen de Surinaamse samenleving en de overheid. Op de ambassade wordt sinds gisteren de gelegenheid geboden om een register van condoleance te tekenen. Het register is tot vandaag nog open.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!