Karta-Bink vreest voor drop-outs door misleiding in onderwijssysteem

Geen inschrijfgeld, maar wel materiaalkosten die in rekening worden gebracht. ‘Dit is pure misleiding binnen het onderwijssysteem’, voert het PL-assembleelid Ingrid Karta-Bink aan tegenover Dagblad Suriname. Leerlingen van de openbare lagere scholen moeten een bedrag van SRD 35 betalen aan materiaalkosten. Die van de gemeentescholen moeten SRD 60 neertellen. De politica is enorm bezorgd. Karta-Bink, die jaren als schooldirecteur heeft gefunctioneerd, legt uit dat de zogeheten materiaalkosten ouders voor een keuze gaan laten. Gaan zij hun kinderen naar school sturen of liever thuis houden om de kosten te helpen dekken in deze financieel moeilijke tijd. Dit is de bron voor drop-outs, prostitutie en criminaliteit.
De gewezen schooldirecteur hoopt van harte dat zoals de onderwijsminister de garantie heeft geboden, dat de leerlingen wiens ouders geen materiaalkosten kunnen betalen, niet afgeschreven worden, ook bewaarheid wordt. Feit is dat de materiaalkosten nog voor eind van het schooljaar in augustus voldaan moeten worden. De regering heeft tussen neus en lippen door een subsidie aangekondigd voor minder draagkrachtige ouders met schoolgaande kinderen. Wat deze subsidie inhoudt, is nog een raadsel.
De politica schetst het schril contrast tussen hetgeen staat opgenomen in het Stabilisatie- en Herstelplan en de harde werkelijkheid. Zo wordt in hoofdstuk 3 de garantie geboden dat er gratis onderwijs verstrekt zal worden, terwijl elk kind in realiteit SRD 35 moet betalen aan materiaalkosten, een verkapte vorm van inschrijfgeld. Karta-Bink kan zich nog herinneren dat zij de desbetreffende deskundigen, die zich hadden gebogen over het samenstellen van het Stabilisatie- en Herstelplan, nog erop had gewezen dat er geruchten waren dat schoolkinderen materiaalkosten zouden moeten betalen. ‘Ik werd toen gecorrigeerd, van het is maar een gerucht.’ Zij blijft ervoor pleiten dat volgens artikel 39 van de grondwet onderwijs toegankelijk moet zijn voor elk kind. En dat gratis onderwijs een staatszorg betreft voor kinderen tussen de 3 en 16 jaar oud.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!