Aanleg nieuwe weg stelt Matawai voor keuze

Hoofdkapitein Emmanuels van de Matawai en executive director van CI Suriname, John Goedschalk
Hoofdkapitein Emmanuels van de Matawai en executive director van CI Suriname, John Goedschalk
Vertegenwoordigers van de Matawai-gemeenschap verkennen sinds deze week samen met natuurbeschermingsorganisatie Conservation International Suriname de mogelijkheid om het Matawai-gemeenschapsbos in Boven-Saramacca te transformeren naar een zogenaamde community conservation area. Op die manier zouden de Matawai inkomsten krijgen in ruil voor het beschermen van de natuur in hun leefgebied. Hierdoor hoeven ze dan niet te kiezen voor grootschalige houtkap en de komst van goudzoekers. De directe aanleiding voor de verkenning is dat er momenteel een weg wordt aangelegd naar het Matawai-gebied. De weg begint in het Saramaccaans gebied om uiteindelijk in het gemeenschapsbos van het Matawai-gebied uit te komen. Deze weg is naar verwachting over enkele weken gereed en zorgt ervoor dat Pusugrunu en de omringende dorpen voor het eerst per auto bereikbaar zullen zijn.
Granman Leslie Valentijn van de Matawai is een voorstander van de weg, omdat hij gelooft dat het zijn gemeenschap structurele kansen biedt op betere scholing en de ontwikkeling van toerisme. Tegelijkertijd maakt de weg de komst van goudzoekers, jagers en houtkapbedrijven gemakkelijker. Dit biedt de Matawai kans op inkomsten, maar het vormt ook een risico op aantasting van de natuur in het gebied waar hun voorouders al enkele eeuwen leven. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft onlangs ontwikkelingsrechten verleend aan de Matawai voor het gebied rond het bovenste gedeelte van de Saramaccarivier. In dat zogenaamde gemeenschapsbos kunnen de Matawai hierdoor rechtmatig houtkapconcessies verkopen aan houtkapbedrijven. Zonder een weg om het hout af te voeren zou grootschalige houtkap niet rendabel zijn, maar met de komst van de nieuwe weg behoort dat nu wel tot de mogelijkheden. De Matawai willen een afgewogen keus maken over wat ze met hun gemeenschapsbos gaan doen. Conservation International Suriname wil ze daarbij ondersteunen.
De komende tijd zal de Matawai-gemeenschap onder leiding van granman Valentijn en Conservation International Suriname een serie van krutu’s organiseren om de ontwikkelrichtingen voor het gemeenschapsbos verder te bespreken en onderzoeken. Daarbij wordt aangesloten op eerdere werksessies, die Stichting Avittimauw en ACT Suriname met de Matawai hebben gehouden.
Conservation International Suriname houdt de ontwikkelingen in het Matawai-gebied extra scherp in de gaten, omdat het gebied direct grenst aan het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR).

error: Kopiëren mag niet!