Dikan hoopt dat Dodson aanblijft op NH

Dikan hoopt dat Dodson aanblijft op NH 1Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) hoopt dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen aanblijft als de bewindsman op het ministerie. De politicus uit de Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), die naast Dodson de enige andere minister uit de gelederen van een andere partij in de regering is, zegt aan Dagblad Suriname dat zijn opmerking los is van politieke besluiten. “Wij hebben een persoonlijke band opgebouwd. Ik vind hem een goed en hard werkende minister. Naast de functie van minister is hij ook een geweldig mens in hem. Hij is een minister met zijn hart op de juiste plaats. Mocht het inderdaad zo zijn dat hij moet vertrekken, zal ik dat wel heel erg vinden”, benadrukt de BEP-topper. Dodson, een minister uit de gelederen van de partij voor Democratie en Eenheid in de Politiek (DOE), heeft ‘uit egards voor de partij’, die vrijdag uit de coalitie is gezet, besloten zijn portefeuille aan te bieden aan president Desi Bouterse. Krachtens artikel 110 van de grondwet is de president de enige persoon die de bevoegdheid bezit om ministers te benoemen en te ontslaan.
Aangezien Dodson zijn portefeuille heeft ingediend, ligt het nu aan het staatshoofd om te beslissen of hij het verzoek zal inwilligen of niet. Volgens de RO-minister is hij nu juist samen met zijn NH-collega bezig om agenda’s te introduceren om efficiënt en kostenbesparend meer samen op te trekken in het binnenland. Zo kan in plaats van het gebruik van twee vliegtuigen voor een trip, door middel van planning slechts één vliegtuig worden ingehuurd om het gezamenlijk personeel op hetzelfde moment te vervoeren. Volgens Dikan zijn er vaak problemen in het binnenland die beide ministeries raken. “Het gaat om het belang van het volk, dus dat houd ik voor ogen. Ik bemoei hier niet met partijpolitiek, maar heb het hier over puur beleid”, aldus de RO-minister.
Bestuursverkiezingen DOE gaan normaal door
Ondertussen heeft DOE na een vergadering van de partij zaterdagavond besloten om de bestuursverkiezingen van de partij normaal voort te zetten. Maandag wordt een commissie benoemd om de verkiezingen voor te bereiden. Zaterdagavond heeft het bestuur de structuren van de partij geïnformeerd over het overleg met de president op 8 juli, waarbij het staatshoofd de samenwerking met DOE heeft opgezegd. In een persbericht benadrukt de partij echter dat zij de samenwerking met de NDP en BEP heeft opgezegd. Het is vooralsnog niet duidelijk of het staatshoofd het verzoek van Dodson heeft aanvaard.
DOE had een afwijkende politieke opstelling
In een persbericht deelt het kabinet van de president mee dat de politieke partij DOE de afgelopen maanden een afwijkende politieke opstelling had. Dit is volgens het staatshoofd tot uiting gekomen in brieven die door de partij naar hem zijn toegestuurd. Op grond hiervan heeft het staatshoofd de samenwerking met DOE opgezegd. Eerder heeft DOE zich gedistantieerd van het besluit van de regering om krachtens artikel 148 van de grondwet in te grijpen in het 8 decemberstrafproces. In het bericht wordt meegedeeld dat het de president zeer heeft verbaasd om kort na de bespreking op het paleis een deel van de inhoud van dit overleg uit de media te vernemen. Bouterse zal dinsdag een persconferentie houden. Hij zal nader ingaan op de laatste politieke ontwikkelingen en andere actuele onderwerpen.
PL en BEP ook uit coalitie gezet tijdens regering Bouterse 1
Het is niet de eerste keer dat het staatshoofd een coalitiepartner uit de coalitie heeft gezet. Tijdens de regering Bouterse-Ameerali werden de Pertjajah Luhur (PL) en de BEP ook uit de toenmalige coalitie gezet. Toen bleven slechts de Mega Combinatie, geleid door de NDP, en de Abop deel uitmaken van de regering. De partij van Paul Somohardjo was de partij die munt sloeg toen de BEP, door overstap van haar leden, in 2012 uit de toenmalige coalitie werd gezet. PL behield het aantal ministers en kreeg verder ook een onderminister erbij. In 2014 werd ook de PL bedankt. BEP heeft tijdens de verkiezingen van mei 2015 in V7 verband opgetrokken met de VHP, NPS, PL, SPA en DA 91. Toen na verkiezingen bleek dat de combinatie slechts 16 zetels behaalde, viel de combinatie uit elkaar. De BEP besloot met haar twee zetels, Celcius Waterberg en Rudolf Zeeman, te vertrekken. BEP werd uiteindelijk deel van de regeringscoalitie met de NDP en DOE. Met het wegvallen van DOE kan de coalitie, samen met Palu en de overlopers Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, in totaal rekenen op 31 zetels in de DNA.
FR

error: Kopiëren mag niet!