Portugal kampioen Euro 2016

953545353235Portugal is de nieuwe, verrassende kampioen van Europa. In een merkwaardige finale tegen Frankrijk trokken de ‘gasten’ aan het langste eind door een doelpunt in de verlenging van invaller Eder: 0-1.
De eindstrijd in de Stade de France van Parijs zal niet de boeken ingaan als legendarisch. Portugal weigerde te investeren in een leuke wedstrijd, terwijl Frankrijk met de rem erop speelde. Die rolverdeling kwam mede door een onverwacht schrikmoment in de beginfase van het duel. Cristiano Ronaldo kreeg een rotschop van Dimitri Payet, vervolgde de wedstrijd aanvankelijk trekkebenend, maar ging na twintig minuten huilend naar de grond.
De reden: een knieblessure. De tik van Payet richtte zoveel schade aan het in gewricht van Ronaldo, dat de grote ster van de Portugezen niet verder kon. Het was het startschot van een vervelende finale, waarin nauwelijks kansen vielen te noteren. In de eerste helft kwamen beide landen niet verder dan pogingen van Nani (hoog over) en Antoine Griezmann (redding Rui Patricio).
In de tweede helft werd het aanvankelijk niet veel beter, maar de entree van Kingsley Coman – voor Payet – bracht na een klein uur spelen wél wat leven in de brouwerij. De invaller creëerde ook de beste kans, maar zijn afgemeten voorzet werd in kansrijke positie overgekopt door EK-topscorer Griezmann. Portugal had op dat moment nog niet één keer op doel geschoten.
Nani en enkele seconden later Quaresma zetten Hugo Lloris uiteindelijk toch nog aan het werk, maar de Franse doelman had tot twee keer toe een antwoord. Op het moment dat er binnen de negentig minuten geen winnaar leek te komen, was Frankrijk er alsnog zéér dichtbij. Na een waarschuwingsschot van uitblinker Moussa Sissoko raakte invaller André-Pierre Gignac bij het ingaan van de blessuretijd de paal. Door de gemiste droomkans eindigde voor het eerst in de EK-historie een finale zonder doelpunten.
In de verlenging leek het aanvankelijk niet veel beter te worden, maar Portugal rechtte na een motivatiepraatje van de mank lopende Ronaldo plotseling knap de rug. Eerst spatte een vrije trap van Raphaël Guerreiro uiteen op de lat, maar enkele minuten later was het wel raak. Eder, nota bene spelend voor het Franse Lille (huur), schudde een paar Fransen van zich af en schoot de bal van buiten de zestien snoeihard in de linkerhoek.
Ondanks een slotoffensief van Frankrijk gebeurde er niets meer aan de score. Portugal is daardoor voor het eerst in de historie van het land kampioen van Europa. Opvallend: de Portugezen wonnen slechts één wedstrijd binnen de reguliere negentig minuten en eindigden in de poulefase op de derde plaats.

error: Kopiëren mag niet!