Geen geld voor verkeerslichten

Het defect verkeerslicht op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Van Idsingastraat (foto: Kevin Ngadimin)
Het defect verkeerslicht op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Van Idsingastraat (foto: Kevin Ngadimin)
De situatie met de verkeerlichten wordt met de dag erger. Vorige maand nog werd het verkeerslicht op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Van Idsingastraat aangepakt door de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken. Thans blijkt dat het verkeerslicht het binnen de kortste keren weer heeft begeven. Zo is er in Paramaribo een aantal verkeerlichten dat het al geruime tijd niet meer doet. Dit, tot ergernis en frustratie van deelnemers aan het verkeer. Bij het verkeerlicht van Dr. Sophie Redmondstraat/Van Idsingastraat bijvoorbeeld heeft indertijd een nutsbedrijf werkzaamheden uitgevoerd, waarbij de kabels kapot zijn getrokken. Openbare Werken zoekt de oorzaak van het uitvallen van deze lijn in het technische. Aan het verkeerslicht Wilhelminastraat/Mahonylaan is er schade ontstaan door werkzaamheden van aannemers van nutsbedrijven. Daar doen de lampen het al meer dan een jaar niet.
Systeem vervangen
Volgens OW-woordvoerder Raul Swedo is het ministerie nu aan het passen en meten. “Alles moet gewoon vervangen worden. De stoplichten die er nu staan, hebben hun tijd al gehad”, stelt Swedo. Echter moet worden opgemerkt dat er hiertussen ook van de nieuwe generatie stoplichten zijn (hoek Watermolenstraat/Keizerstraat bijvoorbeeld). Volgens Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer, wordt met de huidige beschikbare middelen en expertise het oud systeem aan de praat gehouden.
Bij Openbare werken gaat het volgens Swedo helemaal niet om de technische deskundigheid van de medewerkers. Dat is in huis. De stremming ligt bij het materiaal voor vervanging van de stoplichten. Het materiaal is al besteld bij een fabrikant in India, echter beschikt het ministerie niet over de financiële middelen om de afhandelingen te kunnen doen. Zodoende kan men niet beschikken over het materiaal om de nodige vervangingen te plegen.
Wip gaf in oktober 2015 in gesprek met Dagblad Suriname nog aan dat er 5 nieuwe systemen zijn aangekocht. Die waren al in Suriname en zouden volgens hem binnen niet al te lange tijd moeten worden geplaatst. Daarvoor was er een aantal curiale kruispunten waar er prioriteiten uit zouden worden geselecteerd. De 5 systemen zijn nog steeds niet geplaatst. Volgens Wip heeft dat allemaal te maken met de huidige stand van zaken in het land. Er moet een aantal voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden. Er moet bekabeling worden getrokken, een mast worden geplaatst ect. Daarvoor is er een aanbesteding gehouden. Dit proces brengt veel vertraging in het realiseren van het resultaat.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!