Silos vindt algemene strafbaarstelling ‘seti-gong’ onrechtvaardig

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie vindt de strafbaarstelling van het opzetten van ‘seti-gongs’ in zijn algemeenheid onrechtvaardig. Dit zei de bewindsvrouw donderdag tijdens de verdere behandeling van de Vuurwapenwet in De Nationale Assemblee (DNA). De ‘seti-gong’ is volgens het Wetboek van Strafrecht illegaal. Over het algemeen worden de zogenaamde ‘seti-gongs’ toegepast op kostgrondjes in het binnenland, waarbij een persoon het jachtgeweer zodanig installeert om een dier te doden en vervolgens weggaat om zijn kostgrond te bewerken. Daarna keert hij terug met de veronderstelling dat op een dier is geschoten. Volgens de bewindsvrouw weet een ieder echter dat het instellen van een ‘seti-gong’ anders kan uitlopen, aangezien ook derden, mensen dus, dodelijk kunnen worden geraakt. De eigenaar van het wapen kan worden vervolgd voor zware mishandeling met de dood ten gevolg hebbende of doodslag. “Ik moet u zeggen dat ik van mening ben dat dit veranderd moet worden. De ‘seti-gong’ als methode, gelet op het gebruik in het binnenland, kan niet in zijn algemeenheid strafbaar worden gesteld, terwijl slechts in enkele gevallen moord hiermee wordt gepleegd”, benadrukte de minister. De situatie kan volgens haar vergeleken worden met vissers die hun fuik regelen en deze later weer ophalen. De minister voerde aan dat zij er een voorstander van is dat deze wetsbepaling in het Wetboek van Strafrecht dan ook wordt gewijzigd. Indien nodig zal haar ministerie een voorstel voor de wijziging indienen. Vooralsnog wil zij de mening van het parlement in deze kwestie.
FR

error: Kopiëren mag niet!