Bende terroriseert Galibi

Reeds enkele weken worden de dorpen Langamankondre en Christiaankondre, Galibi, geteisterd door diefstallen middels inbraken. Een pluimveehoudster in Langamankondre heeft haar spaargelden van meer dan SRD 7000 en Euro 200 verloren vanwege de dieven. Nauwelijks een week na het gebeuren, constateerde een buurvrouw in Christiaankondre een inbraak bij de buren. De buren waren op dat moment in Paramaribo op familiebezoek. De eigenaren werden gelijk hiervan op de hoogte gesteld en kwamen dezelfde middag in het dorp weer aan. Een jachtgeweer en een zaagmachine werden bij deze inbraak buitgemaakt.
De benadeelden deden aangifte bij de politie van Albina. Uit welingelichte bronnen bij de dorpsbesturen gingen de benadeelden wederom aangifte doen bij de justitie in het grensstadje. De vermoedelijke bendeleider is opgepakt en voor verhoor opgebracht door de politie. Hij geniet nu gratis logé bij de sterke arm. Andere dieven hebben inmiddels het dorp ook verlaten. Ze bevinden zich momenteel in Paramaribo en omgeving. Na de diefstal van de gelden van de ondernemer gingen de dieven de bloemetjes buiten zetten in de stad. Ook kwamen ze terug met waardevolle sieraden aan hun lichaam. Opmerkelijk is dat de bende bestaat uit werkloze hangjongeren van het dorp. Ook een vrouwelijk lid van de bende is met een groot geldbedrag ervandoor gegaan. Zij is een medewerkster van het ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme ter plaatse.
De gelden zijn de inkomsten uit passagiersgelden en transport van toeristen. Deze bende maakt zich ook ernstig schuldig aan smokkelpraktijken van illegaal geraapte eieren in het natuurreservaat Galibi. Een ander vrouwelijk lid gebruikt haar huis als opslagplaats voor de eieren. “Niet alleen dat. Er wordt ook harddrugs verkocht”, zei een informant. Volgens de informant gebeuren ook praktijken die het daglicht schuwen. Daags na de diefstal van de zaagmachine werd een dorpeling geconfronteerd met de verkoop van een zaag. Hij ging niet op het aanbod in. In het verleden heeft de bende zich ook schuldig gemaakt aan diefstal van buitenboordmotoren en bouwmaterialen. De dieven maken er een gewoonte van om zinkplaten en hout in de avonduren te stelen. De volgende morgen staat er een “nieuw huis” opgezet. Dezelfde avond wordt namelijk alles al netjes vastgespijkerd.

error: Kopiëren mag niet!