Zwavelachtige geur boven West Paramaribo

In de ochtend van 8 juli hing er in de lucht een sterk zwavelachtige geur boven West Paramaribo die voornamelijk te merken was in de gebieden Zorg en Hoop en Uitvlugt. Het vermoeden bestond dat dit afkomstig zou zijn door een drift van de zuidwest passaat die de ongezonde uitlaatgassen uit de Staatsolie-raffinaderij en Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) zou meevoeren.
Dagblad Suriname vroeg Staatsolie Maatschappij NV naar een reactie op dit vermoeden. Het eerste dat werd opgemerkt, was dat de klacht over de zwavelgeur ook Staatsolie had bereikt.
Ondanks het feit dat de geur niet in de omgeving van de raffinaderij merkbaar was, is de onderneming nagegaan als er ongecontroleerd gassen die mogelijk een geur kunnen veroorzaken, zijn vrijgekomen uit het raffinageproces. Dat bleek niet het geval te zijn. Dit wordt tevens ondersteund door het Luchtkwaliteit Monitoring Station dat geen ongeregeldheden heeft geregistreerd.
“Vanwege de dominante windrichting, de windsnelheid en de afstand tussen de Staatsolie-raffinaderij /SPCS en Zorg en Hoop is het niet mogelijk dat de waargenomen geur afkomstig is van de raffinaderij/krachtcentrale. Hoe verder van de geurbron, hoe meer de concentratie van het gas en intensiteit van de geur afneemt”, deelt de oliemaatschappij mee. De vraag over de oorzaak van de sterk zwavelachtige geur blijft hiermee nog onbeantwoord.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!