Bouterse roept op tot samenwerking om kwetsbaarheid grondstoffenprijzen aan te vechten

Fluctuerende prijzen voor grondstoffen zijn al lange tijd een zorgpunt voor de Caricom. President Desi Bouterse, die de 37ste Regular Caricom Summit bijwoonde, die in Guyana is gehouden van 4 tot 6 juli, riep op tot regionale samenwerking om de wisselende grondstoffenmarkt de baas te blijven. “De lidstaten die afhankelijk zijn van grondstoffen moeten bij elkaar komen en discussiëren over mogelijke opties om van export van grondstoffen over te gaan tot export van industriële producten. We moeten nationaal en regionaal de handen ineen slaan om effectieve manieren van industrialisatie van onze economieën ter hand te nemen”, zei Bouterse.
De oproep van Bouterse volgt een week na twee belangrijke ontwikkelingen. Op 20 juni maakte de Amerikaanse oliegigant Exxon-Mobil de ontdekking bekend van 1.4 miljard barrels olie in de offshore van Guyana en op 1 juli startten Bouterse en Guyana’s president David Granger bilaterale discussies over samenwerking tussen beide landen. Bouterse zei dat ‘de strijd van valuta’ ervoor zorgt dat goud exporterende landen geconfronteerd worden met steeds dalende prijzen. Het is niet aannemelijk dat grondstoffenprijzen binnen korte tijd zullen stijgen tot de hoogte die zij eerder hadden. In dat kader stelde Bouterse dat de lidstaten hun economie diversifiëren. “We moeten industrialiseren en ontwikkelen zodat onze economieën sterke valutaverdieners worden”, zei Bouterse.
Trinidad and Tobago, Barbados en Suriname zijn alle olieproducerende landen binnen Caricom.
Suriname en Guyana zijn producenten en exporteurs van goud en bauxiet. Bouterse spoorde de Caricom-leiders aan om samen op te trekken met Caribbean Forum, waarin naast Caricom-landen ook de Dominicaanse Republiek zitting heeft, en de Association of Caribbean States (ACS), om gezamenlijk strategieën te ontwikkelen voor de toerismesector.

error: Kopiëren mag niet!