Skoro Tori: accent op basiskennis en -vaardigheden

Het aanleren van basiskennis en -vaardigheden behoort tot één van de kerntaken van het onderwijs. Iedere burger heeft een basispakket aan bepaalde kennis en vaardigheden nodig om te kunnen participeren in de maatschappij. Het platform Skoro Tori is daarom van mening dat leerlingen de basiskennis en -vaardigheden op verschillende niveaus moeten kunnen ontwikkelen en beheersen. Het platform vindt daarom dat de school meer aandacht kan besteden aan de taal- en rekenvaardigheid van de leerling in de praktijk. Zo kunnen leerlingen in het voortgezet onderwijs leren hoe een goede sollicitatiebrief te schrijven, beter omgaan met geld, grafieken begrijpen, creatief schrijven, presenteren en met plezier te lezen. Met Engels als taal moet de school veel meer aan de slag gaan omdat Engels onmisbaar is om toegang tot de wereld te krijgen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat jonge kinderen beter in staat zijn meerdere talen aan te leren.
Leerlingen groeien tegenwoordig op in een digitale wereld. Het is daarom belangrijk dat ze op een betrouwbare manier ermee leren omgaan. Ze moeten bijvoorbeeld leren wat de risico’s van de sociale netwerken zijn. Maar nog belangrijker is dat leerlingen leren hoe ze met behulp van de nieuwe technologieën zelfstandig op zoek kunnen gaan naar leerstof en antwoord kunnen krijgen op vragen.
Het bijbrengen van maatschappelijke en sociale vaardigheden moeten in de school krachtiger aangepakt worden. Het gaat hier vooral om sociale vaardigheden waarbij men respect moet tonen voor een ander. Ook moeten leerlingen het belang van de politiek leren. Belangrijke onderwerpen als mensenrechten, democratie en de Surinaamse rechtstaat zullen ook aan de orde moeten komen.
Leerlingen zullen ook vaardigheden moeten ontwikkelen die hen in staat stelt de wereld om hun heen te begrijpen en vorm te geven. De ontwikkeling van deze essentiële vaardigheden moeten niet in de vorm van vakken maar als maatschappelijke thema’s aangeboden worden.
Bij het bepalen van de koers voor de toekomst van ons onderwijs spelen volgens het platform Skoro Tori twee dingen een belangrijke rol. Enerzijds is de kennis over de Surinaamse geschiedenis en identiteit belangrijk. Anderzijds is toekomstgericht denken van belang: leerlingen leren iets niet omdat het zo gegroeid is, maar omdat het voor de toekomst van belang wordt geacht. Dat houdt in dat sommige onderdelen geschrapt kunnen worden. Dingen die vanzelfsprekend zijn. Niet van alles een beetje, maar meer van minder!
Winston de Randamie

error: Kopiëren mag niet!