President doet beroep op artikel 148 grondwet

President Desi Bouterse blokkeert de hervatting van het 8 decemberstrafproces met een beroep op de staatsveiligheid. Tijdens het comité-generaal van woensdag heeft het staatshoofd aan aanwezige leden in De Nationale Assemblee (DNA) medegedeeld dat hij op basis van zijn executieve bevoegdheid gebruik zal maken van artikel 148 van de grondwet. Dit artikel heeft als algemene bepaling dat de regering het algemeen vervolgingsbeleid bepaalt. Maar er is een uitzondering: in het belang van de staatsveiligheid kan de regering in concrete gevallen aan de procureur-generaal bevelen geven met betrekking tot de vervolging. Dat geeft de regering de mogelijkheid strafvervolging te stoppen als de nationale veiligheid in het geding is.

error: Kopiëren mag niet!