Technisch overdracht zonne-energie project St. Antoniusschool Galibi

technisch overdracht (2)De St. Antoniusschool in Galibi en de leerkrachtenwoningen worden al twee weken voorzien van zonne-energie. De technische overdracht vond afgelopen maandag plaats in aanwezigheid van de schoolleiding en vertegenwoordigers van de dorpsbesturen. “Ik ben erg blij”, zei de schoolleidster na de oplevering. Eerder was de school voorzien van energie door de dorpsgenerator. Al jaren probeert het dorpsbestuur een duurzame energievoorziening te creëren voor de school, die uiteindelijk tot stand is gekomen. Het multinationaal bedrijf “Iamgold” financierde het project. De uitvoerder en installateur van de panelen was Nextra Technologies Europe. De eindverantwoordelijke van het project is Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO). De school en de woningen worden middels 33 zonnepalen voorzien van elektriciteit. Het dorp heeft de transportkosten op zich genomen. Een bekende vakbondsleider bij de Staatsolie bewerkstelligde dat het project tot stand kwam. Het project kostte U$ 60.000. Behalve de St. Antoniusschool in Galibi worden andere scholen elders in het land ook voorzien van deze apparatuur, die de energie opwekt uit de onuitputtelijke energiebron: de zon. De officiële overdracht van het project vindt op een nader te bepalen datum plaats. Met de 24-uur stroomvoorziening van de school zijn de leerkrachten erg tevreden en trots. Toch zien ze graag dat ook andere behoeften, waaronder sanitair en wasbakken voor de lokalen aangepakt worden. Een vurige wens van een van de onderwijzeressen is, een toilet dichtbij de kleuterklas. Met deze energievoorziening hoopt ze, dat er meer leerkrachten in het dorp komen werken. De school heeft de delegatie uit Paramaribo goed ontvangen en “we hebben alles gedaan zodat zij zich thuis konden voelen”.

error: Kopiëren mag niet!