Minister Dikan: “Ministerie niet betrekken in geschil granman”

Minister DikanDe Lo-Oudsten uit de Matjaw stam hebben op een persconferentie bekendgemaakt dat het proces van ontrouwing van Belvon Aboikoni in juli van start gaat. Men heeft tijdens de persconferentie het proces beschreven, alsook de reden waarom dit proces pas na twee jaar plaatsvindt. De reden waarom dit proces nog niet tot stand is gekomen, heeft volgens de delegatie allemaal te maken met Albert Aboikoni, een broer van de voormalige granman, die volgens hen zonder goedkeuring van de familie en de stam het ‘granmanschap’ op zich heeft genomen. Volgens de oudsten, die praten namens de familie, valt het granmanschap niet meer bij Aboikoni, maar gaat die nu naar de Amina-bere. Ook verwijt zij de zelfbenoemde granman onrust in het gebied te brengen. Daarbij geeft zij aan te vinden dat het lijkt alsof het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) een beetje de kant van Albert Aboikoni kiest.
Minister Edgar Dikan geeft in dit kader aan dat men noch zijn persoon noch het ministerie moet betrekken in hun geschil. “Wij van het ministerie hebben geen enkele rol in de benoeming van geen enkele granman van geen enkele stam. Vandaar dat er niet gezegd kan worden dat het ministerie partijdig is.” Vanaf het aantreden van de minister heeft hij niemand van de stam ontvangen, hoewel alle groepen geprobeerd zouden hebben om de minister aan hun kant te krijgen. “Zij laten de politiek hierin bemoeien, terwijl dit een intern probleem is. Het ministerie vervult een faciliterende rol en dat houdt in dat wij datgene produceren die de stam nodig heeft in officiële gevallen, zoals bijvoorbeeld zaken die nodig zijn bij het ontrouwingsproces. Maar dat wordt zelf door de stam bepaald’, stelt de minister. De minister roept een commissie in het leven, in dit geval onder leiding van de dc van het ressort, Armand Jurel, die belast is met de communicatie met de stam.
De minister geeft aan al in een vroeg stadium de media gewaarschuwd te hebben niet mee te werken aan het propageren van stamonenigheden, omdat het polariserend werkt. “De groepen zullen gebruikmaken van de gelegenheid om aan agressieve mediavoering te doen.” De minister had eveneens al aangegeven zich terug te trekken uit de zaak van het granmanschap van dit gebied en dit over te hevelen naar het niveau van de president. De RO-minister verduidelijkt dat het ministerie er voor alle stammen is, zowel in geval van de Inheemsen als de Marrons.

error: Kopiëren mag niet!