Marktventers: ‘Toeloop Centrale Markt afgenomen’

De afgelopen periode heeft de zware regenval voor heel wat nare effecten gezorgd. Zo zorgt het overtollige water al geruime tijd voor de achteruitgang van de afzet van groente tevens het verlies van aanplantingen. De meningen over deze achteruitgang verschillen radicaal. De ene vindt dat het een natuurlijk verschijnsel is waartegen er niet kan worden gevochten, terwijl anderen vinden dat zowel de landbouwer als de beleidsmakers zich niet voldoende hebben voorbereid op deze periode. Dit zorgt uiteindelijk voor verhoogde prijzen op de markt.
Marktventers (3)
Marktventers (1)
groente
Dagblad Suriname nam een kijkje op de Centrale Markt om een overzicht te krijgen van de situatie van de laatste halte van de landbouwer (de verkopers). De meningen van de standhouders over de reden van de achteruitgang verschillen niet veel van elkaar. De meeste marktventers die door Dagblad Suriname werden gesproken, zijn het allemaal over eens dat de verkoop met meer dan 50% is gedaald. Bepaalde standhouders vinden dat de toeloop van de klanten is afgenomen, terwijl anderen aangeven dat te toeloop er wel is, maar men niet in staat is in de eigen behoefte te voorzien vanwege de hoge prijzen.
Opmerkelijk was ook de vele lege standplaatsen. Volgens de marktventers heeft een aantal van hun collega’s/concurrenten al opgegeven. Een ander deel zoekt liever een betere manier om zijn producten weg te krijgen. “De mensen gaan van de markt op straat. Daar denken ze beter te kunnen verdienen. De toeloop hier is slecht. Op straat kunnen zij hun producten makkelijker aan de man brengen”, stelt een verkoper. In tegenstelling tot groenten is fruit momenteel iets goedkoper. Dit vanwege het surplus van fruit. “Groente is duur geworden, maar fruit wordt straks weer duur. Manja bijvoorbeeld is momenteel in overvloed. Die tijd is zo meteen voorbij. Het overschot van fruit zal niet langer duren. Aan het eind van de maand wordt de verkoop misschien wel goed, maar nu is het echt slecht”, stelt een marktventer. De visverkopers hebben het ook te verduren. De prijs van vis stijgt ook met de dag. De visverkopers onder de markt zelf begrijpen niet hoe het komt dat de prijs omhoog gaat, maar ze hebben wel door dat er een schaarste is.
“Ala deng prijs moes saka eigenlijk. We dede eve, vooral te joe de tap a hossel”, stelt een wederverkoper.
De landbouwers worden vaker beschuldigd van prijsopdrijvingen. Er zijn daartussen zeker ondernemers die onnodig prijzen opdrijven, maar het groter deel wordt momenteel zonder meer geconfronteerd met de ongewenste omstandigheden, waarbinnen zij zowel de klanten tevreden moeten stellen als de eigen kosten eruit moeten halen. Gebeurt dat niet, dan vreest men dat binnen de kortste tijden we geen landbouwers meer zullen hebben voor de lokale markt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!