Bond Medische Zending bezorgd over toekomst instantie

Binnen de Medische Zending Werknemers Organisatie neemt de bezorgdheid toe, daar er tot op heden geen uitvoering wordt gegeven aan de goedgekeurde begroting en de te ontvangen subsidie. Nadat er eind vorig jaar één miljoen SRD is gestort is er daarna geen cent meer overgemaakt. De ontvangen één miljoen SRD is toen besteed aan het aflossen van schulden en betaling van het personeel. De leiding van de Medische Zending is vrijwel elke dag bezig met de betrokken instanties. Intussen komt de gezondheidszorg in het binnenland steeds meer in gevaar. Vanwege de ontstane situatie wordt er gewerkt met een crisis management plan, waardoor de dienstverlening aanmerkelijk wordt terug gebracht en zelfs projecten zijn opgeschort.
Wij zijn ons ervan bewust dat grote delen van de gemeenschap zich niet kunnen voorstellen wat dit allemaal te betekenen heeft voor de mensen in het binnenland. Deze situatie heeft voor grote delen van de binnenland bewoners zeer ernstige consequenties waardoor onder andere het volgende zich voordoet:
 Stopzetting van de “Community-based” activiteiten zoals huisbezoeken en voorlichting;
 Geen vaccinaties met als gevolg toename van kinderziekten;
 Gevaar voor veilig moederschap vanwege het uitblijven van prenatale controle;
 Stopzetting baarmoederhals-screening en andere specialistische missies, alsook de malariabestrijding.
Het een en ander moet gezien worden in het verlengde van:
 Geen contract verlenging van Filipijnse artsen, met als gevolg weinig of geen artsen;
 Terug brengen van politochten door de artsen;
 Weinig benodigheden en medicamenten op de poli’s.
Indien deze situatie aanhoudt, zullen de poli’s open zijn, maar zonder medicamenten en ook geen transport voor emergency patiënten.
De medewerkers van de MZ op het veld (in het binnenland) krijgen het steeds moeilijker, omdat de bewoners denken dat zij geen hulp willen bieden. Hierdoor wordt de druk op hen steeds groter en de mensen dag en nacht aankloppen voor hulp die niet geboden kan worden. Aan de top van al deze problemen maakt de M.Z.W.O. zich zorgen daar de CAO onderhandelingen reeds enige tijd zijn stopgezet en er ook geen uitvoering wordt gegeven aan de reeds overeengekomen punten. Het grootste gevaar dat om de hoek staat is het feit dat er straks ook geen salarissen kunnen worden uitbetaald. Vanuit deze plaats doen wij een dringend beroep op alle betrokken instanties om het daarheen te leiden dat er liever vandaag dan morgen eraan wordt gewerkt dat de Medische Zending kan beschikken over de gelden vanuit de overheid.

error: Kopiëren mag niet!