Paul Somohardjo: 'Wil de president de noodtoestand afkondigen?'

Frontfoto 1‘De noodtoestand afkondigen onder het mom van een constitutionele crisis. Zogenaamd doen overkomen als zou de staatsveiligheid in gevaar zijn.’ Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), zou dit scenario van president Desi Bouterse allang doorhebben. ‘De noodtoestand in Suriname afkondigen is het meest verschrikkelijke wat de president het Surinaams volk kan aandoen.’ De periode van 80′ kan Somohardjo het zich nog heel goed herinneren. ‘Alles wordt lam gelegd, het parlement functioneert niet meer, de rechterlijke macht gaat in coma en zogenaamd wordt het volk in het gareel gehouden middels een avondklok.’ ‘Al de verschrikkingen van de jaren ‘80’, dit dollen nog steeds door Somohardjo’s hoofd.
Volgens Somohardjo is ‎er helemaal geen sprake van een constitutionele crisis. ‘De president heeft een crisis en niet de Staat.’ Hij stelt dat onmogelijk afgegaan moet worden van het advies van een persoon, in deze de minister van Justitie en Politie, terwijl anderzijds hoge rechtsgeleerden en de deken van de orde van advocaten aangeven dat er geenszins sprake is van een constitutionele crisis. ‘De hele ophef wordt gemaakt om het besluit van de Krijgsraad en de opschorting van het 8 decemberstrafproces op te heffen. En dat de Amnestiewet, die politiek was doorgedrukt, terzijde wordt geschoven.’
Somohardjo zegt dat hij op het laatste moment gisteren door de president was uitgenodigd om de bovengenoemde kwestie te bespreken. Maar hij had afspraken lopen die hij niet wilde afzeggen. Namens de PL werden Robert Soentik (secretaris) en Hendrik Setrowidjojo (voorzitter Partijraad) afgevaardigd. Somohardjo die inmiddels rapportage heeft gekregen van die twee, geeft mee dat de president zich bezorgd maakt om de staatsveiligheid. Volgens Somohardjo betrof het meer een mededeling die gedaan is door het staatshoofd. Maar de PL-voorzitter blijft erbij dat van een constitutionele crisis er nimmer sprake is. Deze kwestie wordt onnodig overtrokken en opgeblazen, enkel en alleen om de noodtoestand te kunnen afkondigen in het land.
Intussen heeft de regering het besluit van de Krijgsraad op schrift in handen gekregen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!