Meer dan 20 koeien dood door ondergelopen weiland

Zeker 20 koeien zijn recent dood gegaan op een weiland nadat dit geteisterd werd door overtollig water aan de Gangaram Pandayweg in het district Saramacca. Burgervader Laksminarain Doebay heeft zich persoonlijk georiënteerd op de plek. Ook hij vindt het gebeuren verschrikkelijk. De weilanden bevinden zich meestal in zwampgebieden, die bij de zware regens blank komen te staan. De koeien bevonden zich tot borst- en buikhoogte in het water. Wanneer deze viervoeters te lang in water staan, krijgen zij krampen, wat fataal voor hen kan zijn. De eigenaar heeft tussen de 600 en 700 koeien. Wat de schade bedraagt, is nog niet uitgerekend. Een koe kost momenteel boven de SRD 1.000, afhankelijk van de kwaliteit en het ras. De dc weet niet of de eigenaar door de Staat vergoed zal worden voor de opgelopen schade. Een dergelijke gebeurtenis maakt hij voor het eerst mee. Doebay voegt er ook aan toe dat de hevige regenvallen landelijk voor heel veel ongerief hebben gezorgd.
Ook bananenaanplanten zijn onder water gelopen aan de Gangaram Pandayweg in het Wayambo-gebied. Rapportages dat veel landbouwgebieden onder water zijn gelopen, heeft de dc niet gekregen. Hier en daar zijn er wel landbouwvelden onder water gelopen, maar gevallen van grote omvang zijn nog niet gerapporteerd. Al voor de aanvang van de grote regenperiode had de dc de hoofdlozingen en kanalen laten schoonmaken voor een goede en optimale afvoer van het overtollige water. In het verleden, zeker 10 jaar geleden, was het een veel voorkomend verschijnsel dat tal van landbouwgebieden na een hevige regenval ‎blank kwamen te staan.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!