“Blue Wing Airlines nooit van plan te vliegen naar Europa”

De burgerluchtvaartinspectiediensten van de lidstaten van de Europese Unie hebben onlangs een juridische mededeling gedaan van de veilige en de niet-veilige luchtvaartmaatschappijen in de wereld. Het betreffen maatschappijen die vluchten exploiteren naar en van luchthavens in de Europese Unie. De melding kwam op 16 juni 2016 uit.
De Surinaamse onderneming Blue Wing Airlines staat na jaren nog steeds op de blacklist. Op de zwarte lijst behoort Blue Wing Airlines tot de groep luchtvaartmaatschappijen waaraan een verbod is opgelegd om vluchten uit te voeren in de unie.
Volgens de directeur van Blue Wing Airlines, Amichand Jhauw is dit de situatie sinds 2010. Op een bepaald moment heeft de EU de beslissing genomen om Blue Wing Airlines te blacklisten. Het was inderdaad al zo dat zij toen ook geen vluchten meer uitvoerden naar Europese grondgebieden (rekening houdende met het feit dat ook Frans-Guyana daaronder valt). De burgerluchtvaartinspectiediensten hebben zich beroepen op de ongevallen die zich bij Blue Wing Airlines in het verleden hebben voorgedaan.
“Men geeft de lijst elk jaar uit en ze blijven het gewoon herhalen. Dat is geen nieuws voor ons. Voor ons doet het niets, want wij vliegen niet naar de Europese landen. Met kleine vliegtuigen van het binnenland kun je niet naar Holland vliegen. Blue Wing Airlines is ook nooit van plan te vliegen naar Europa”, stelt Jhauw. Jhauw vindt het echter niet terecht dat de naam van de vliegmaatschappij wordt genoemd op een blacklist, van een regio waar zij in beginsel niet geïnteresseerd in zijn. Hij noemt het de kracht van de sterkte, waar er in beginsel niets aan gedaan zou kunnen worden.
Blacklisting wel aanvechten
Directeur  Brian D’Souza van de Civil Aviation Safety Authority Suriname(CASAS) stelt dat het op zijn plaats is als Jhauw zich niet stoort aan de blacklisting gezien hij niet vliegt over Europese grondgebieden. Echter, dient volgens D’Souza deze blacklisting wel te worden aangevochten.
Als men eenmaal op de lijst staat, reflecteert dat de samenleving waartoe men behoort. Natuurlijk ook op Suriname. “Daarom is het goed om eens je naam te zuiveren en weer van de lijst af te komen”, stelt de Casas directeur. Vanuit het optiek van Casas zou er dus in ieder geval iets aan gedaan moeten worden. Echter, is het de maatschappij die de inspanningen zal moeten plegen om van de lijst te komen. De autoriteit kan dat niet doen. Daartoe zouden er al voorbereidingen zijn getroffen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!