Protesterenden Ornamibo hebben geen oor voor OW-woordvoerder

OW-voorlichter Raoul Swedo kon niet eens een zin afmaken, of alle actievoerders liepen weg
OW-voorlichter Raoul Swedo kon niet eens een zin afmaken, of alle actievoerders liepen weg
Het waarnemend hoofd Voorlichtingsdienst van het ministerie van Openbare Werken (OW), Raoul Swedo, is van een koude kermis thuis gekomen op de vuilstortplaats Ornamibo. Hij had nauwelijks twee regels gesproken of alle protesterenden lieten hem alleen staan. ‘Deze mensen willen mij de microfoon niet geven, maar ik zal jullie vertellen waarmee we nu bezig zijn’, waren de letterlijke woorden van Swedo, toen een ieder wegliep. ‘We willen hem niet, we willen de minister. Deze man van OW zei eerder dat uit onderzoek is gebleken dat de buurtbewoners geen last hebben van de vuilstortplaats, maar alleen de rapers die hier wonen. Zijn wij rapers. Of ziet hij ons als rapers’, zeiden de weglopende actievoerders.
De werkgroep Stop Ornamibo Stort (SOS), onder leiding van Reshmi Bihariesingh, heeft gisteren een protestactie gehouden voor de ingang van de vuilstortplaats. De bewoners zijn niet te spreken over de onhoudbare situatie waaromheen zij moeten wonen. Nadat enkele kopstukken van de actie met de media de situatie zelf op de vuilstortplaats hadden bekeken en het protest hadden beëindigd, wilde Swedo zijn verhaal weergeven. Echter, niemand luisterde naar hem.
In een telefonisch gesprek naderhand met Dagblad Suriname stelt Swedo dat hij de bewoners heeft voorgehouden, dat de vuilstortplaats niet meer zal bestaan in de vorm waarin het nu is. Het ministerie is momenteel bezig met potentiele investeerders om het vuil te verwerken tot een product. ‘Het vuil zal verwerkt worden tot een bepaalde oliesoort: kerosine. Daarmee kunnen wij meer energie verwekken. Het zal uiteindelijk geen vuilstortplaats meer zijn, maar een bedrijf’, stelt Swedo. Wie de investeerder precies zijn en hoe lang de onderhandelingen die nu gaande zijn of zullen duren, kan de woordvoerder nog niet aangeven. De bewoners zelf hebben volgens Swedo graag dat er geen politiek spelletje wordt gespeeld met dit probleem. Swedo kreeg het gevoel dat de mensen werden bewogen om niet naar de woordvoerder te luisteren. Uiteindelijk besloot hij de mensen persoonlijk te benaderen. Hij stelt dat de burgers uiteindelijk met geruststelling uit elkaar gingen, gezien het feit dat het enige wat zij voor nu wensten, het luisterend oor van het ministerie was.
VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien die ook aanwezig was, stelt dat de burgers niet daar waren om naar Swedo te luisteren. Zij hadden de minister verwacht. ‘Hij komt niet geloofwaardig over. Een maand geleden nog zei hij dat niet de bewoners van de buurt klagen, maar de rapers. Uiteindelijk heeft hij zelf gezien wie klaagt’, stelt Gajadien.

error: Kopiëren mag niet!