Kansfonds richt zich op capaciteitsversterking maatschappelijk middenveld

Kansfonds organiseerde gisteren een workshop, met als doel te komen tot een actieplan ter versterking van organisaties in Suriname. Kansfonds is een Nederlandse stichting, die is voortgekomen uit de Stichting Katholieke Noden. De organisatie steunt kansrijke initiatieven die kwetsbare mensen helpen om hun situatie te doorbreken. Het doel van Kansfonds is om de kwetsbaarsten in de samenleving ook een kans te bieden, zodat niemand buitengesloten raakt. Het fonds is al ruim 20 jaren actief in Suriname en heeft hier al ruim 250 projecten helpen uitvoeren. De projecten hebben ongeveer € 5.5 miljoen gekost. De thema’s waarin het fonds voornamelijk heeft geïnvesteerd, zijn basisonderwijs, basisgezondheidszorg en inkomsten generering, met als prioriteitsgebied het binnenland. De speciale doelgroepen waarin is geïnvesteerd, zijn de binnenlandbewoners, mensen met een beperking, senioren burgers, vrouwen en kinderen. Men heeft zich over het algemeen meer gespitst op het opstellen van kinderinternaten, aandacht aan jongeren drop-outs en economische ontwikkeling.
Kansfonds bouwt haar werkzaamheden in Suriname in 3 jaren af en stopt dus eind 2018 met financiering van projecten in Suriname. Het fonds wil haar werk bestendigen door het versterken van organisaties, waarmee zij gewerkt heeft en/of nog werkt. Hieruit is het idee voortgevloeid om een workshop te organiseren. Alie van der Wal, vertegenwoordiger van de organisatie, vindt het jammer dat de organisatie haar werkzaamheden beëindigt in Suriname. Echter wenst de organisatie volgens haar de werkzaamheden op een duurzame manier te beëindigen. De organisatie richt zich de komende drie jaren dus op drie basissporen. Ten eerste krijgen alle organisaties die zich richten op de ondersteuning van kwetsbare groepen, de kans om vóór 2018 hun projecten in te dienen. Ten tweede richt de organisatie zich op versterking van het maatschappelijk middenveld. Daartoe dienen de participanten zelf aan te geven welke ondersteuning zij wensen. Tenslotte richt de organisatie zich op ondersteuning van de Pater Ahlbrinck Stichting.
Het lag in de bedoeling dat de daar aanwezige organisaties gezamenlijk brainstormen over de onderwerpen/thema’s waarin ze versterkt willen worden. Aan het eind van de workshop werd er een eerste aanzet tot een actieplan gepresenteerd. Het plan zal dienen als leidraad bij de uitvoering van het capaciteitsversterkingsprogramma van Kansfonds.

error: Kopiëren mag niet!