Patricia Etnel wenst betaalbaar onderwijs

Tussen al de mensen die terecht klagen over de moeilijke financiële situatie waarin zij zich per heden bevinden, zijn er ook mensen die heel wat ruis maken, terwijl die wel in staat zijn om zelfvoorzienend op te treden. Echter persisteert men dat bepaalde zaken dan nog door de overheid worden gefinancierd. Volgens Assembleelid Patricia Etnel heeft dit allemaal te maken met de opvoeding die men geeft aan het volk. “Als leider moet men een opvoedingstaak hebben. Dat laat je niet aan de gezinnen over”, stelt Etnel.
Volgens de politica is controle over de behoeftigheid van eminent belang. Burgers zouden moeten kunnen bewijzen dat zij inderdaad niet in staat zijn om zelfvoorzienend te zijn. Dit opvoedingsmechanisme zal ertoe leiden dat het volk weet hoe het hoort. De politica vergelijkt deze situatie met het geval, waarbij een kind een snoep krijgt, en plotseling naar nog een snoep vraagt. Het kind moet worden geleerd waarom hij maar één snoep krijgt en niet meer dan één snoep.
Onderwijs en gezondheidszorg zijn volgens het assembleelid twee van de belangrijkste pilaren waarop een land moet staan. Deze twee sectoren moeten niet onbetaalbaar zijn. Echter moet de overheid het volgens Etnel ook niet totaal gratis geven, gezien zij als land haar volk ergens naar toe moet brengen. Voor de afgelopen 40 jaren, kort na de onafhankelijkheid, is het voor de politica van belang om te kijken naar hoe de samenleving zich ontwikkeld heeft. Uiteindelijk komt het volgens haar erop neer dat er wordt gekeken naar hoe Suriname geworden is, wat zij vandaag de dag is. Voor 2010 bestond het fenomeen van ‘gratis’ onderwijs niet. Onderwijs was in een zekere mate betaalbaar. Ouders betaalden een bepaald bedrag, dat ook een bepaalde ratio had.
De regering Venetiaan-Sardjoe paste een zekere mate van subsidie toe. “Deze subsidie had een bepaald doel. Eigenlijk doe je dit, omdat je van mening bent dat jij je volk nog niet daarnaar toe hebt getrokken, waar je kunt zeggen dat hij het kan betalen en zelfvoorzienend kan zijn. Natuurlijk moet men als leider ervoor zorgen dat het volk daarnaartoe gaat”, stelt Etnel. Na 2010, ergens in 2012, werd tijdens de regering Bouterse I een gedeelte van het onderwijs ‘gratis’. “Dat was een populistisch besluit, dat op lange termijn geen profijt zou hebben. De kwaliteit van het onderwijs ging zichtbaar drastisch achteruit. Waarom? Als land heb je het geld niet”, stelt Etnel. De overheid heeft op dit moment het geld niet om haar eigen maatregelen te financieren. Niet eens vier jaren verder na invoering van het gratis onderwijs op glo- en mulo-niveau blijkt de noodzaak te zijn om de ouderbijdrage weer in te voeren. Bovendien zal dit het komende schooljaar fors opgekrikt worden.
“Zo gaat men niet om met haar volk. Men maakt het volk kapot. Het woordje ‘gratis’ heeft sowieso in geen enkel land in de wereld geholpen. Het heeft zelfs de communisten nergens gebracht. Je moet je volk niet verwennen, maar leren om offers te brengen. In China heeft men het geleerd. Men heeft daar de man geen vissen gegeven, maar geleerd hoe hij moet vissen. Dat betekent dat men betaalbaar onderwijs moet bieden. Men moet de mogelijkheid bieden om vooruit te komen”, stelt de parlementariër, aangevende dat zowel gratis als duur onderwijs, de samenleving niet positief dient.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!