Extremer weer in komende maanden niet uitgesloten

De situatie gisteren bij een autoverhuurbedrijf aan de Frederik Derbystraat (foto: Reena)
De situatie gisteren bij een autoverhuurbedrijf aan de Frederik Derbystraat (foto: Reena)
Meteoroloog Roel Oehlers zegt aan Dagblad Suriname dat de hoogste hoeveelheid regenval tot 9 uur gistermorgen gemeten is te Alliance. Het gaat om een hoeveelheid neerslag van 104 liters per vierkante meter. Dit is volgens Oehlers geen ongewone waarde voor deze tijd van het jaar. Wel is het volgens hem niet uitgesloten dat vanwege hogere temperaturen het weer de komende maanden extremer kan worden. “Mensen moeten wel alert zijn”, waarschuwt hij. Verwachtbaar is dat het onweer vandaag weer wat toeneemt waarna het morgen rustiger zal worden. Rond 15 juni wordt er echter weer een golf storing verwacht. De weerdeskundige legt uit dat los van de ITCZ er zich een hoge druk gebied dwars door de ITCZ aan het verplaatsen is. De golven lopen dus binnen de band van de ITCZ. Dit hoge druk gebied duwt golven naar de kustlijn toe. Het lijkt wel een soort zebrapad waarbij golven zich van Oost naar West verplaatsen, zegt Oehlers. Of er een verband is met het huidig weer in Suriname en El Nino kan Oehlers niet zeggen. Er zou volgens hem eerst onderzoek naar een mogelijk verband en wat dit inhoudt gedaan moeten worden. Wat wel al onderzocht is, is dat er een verband bestaat tussen El Nino en de droge tijd in Suriname. El Nino maakt het namelijk droger. Het aspect van Global warming moet volgens de deskundige ook niet uit het oog verloren worden. ”Er komt meer energie in de atmosfeer terecht die ook haar ontlading moet vinden”. Dit is de oorzaak van de bliksem die vooral zorgt voor enorm veel schade aan apparatuur. Gisteren zijn ook een radio en een televisiestation door de bliksem getroffen. Volgens Oehlers is de electrische lading bij bliksem soms zo hoog dat het alle preventie overspringt. Hij wijst erop dat het raadzaam is alle electrische apparaten uit het stopcontact te halen. Dit het liefst voor de donder omdat het niet de donder maar de bliksem is die de schade veroorzaakt. Als de donder aankomt is het kwaad feitelijk al geschiedt. In 2006 en 2008 had Suriname te kampen met overstromingen. Hierbij werd een neerslag gemeten van 200 liters per vierkante meter. De huidige hoeveelheid neerslag is dus nog niet alarmerend.

error: Kopiëren mag niet!