Beslaglegging CHS deert Sapoen en Chitan niet

De beslaglegging van de oppositiepartijen, VHP, NPS en PL, op bezittingen van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en bankrekeningnummers van het CHS, Binnenlandse Zaken en Financiën deert de Pertjajah Luhur (PL)-dissidenten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan niet. Dit zegt Sapoen aan Dagblad Suriname. “Ik en Chitan zijn in dit stadium niet aan zet, omdat wij zelf ook geen gevolg kunnen geven aan het vonnis. Het vonnis is gericht naar het CHS toe en zij heeft op basis van de wet gemeend uitvoering te geven.” Volgens de politicus zit het land met een juridisch dilemma, waar uitvoering van een vonnis regelrecht kan betekenen dat andere wetten kunnen worden overtreden. “Parlementariërs zijn gekozen voor een periode van vijf jaren. In afwachting daarvan laten wij ons niet afleiden door terugroepacties.”
Sapoen herinnert eraan dat er momenteel ook een bodemgeschil bij de civiele rechter loopt dat zondermeer niet terzijde kan worden geschoven. Volgens hem bestaat altijd de mogelijkheid dat de uitspraak in bodemgeschil totaal verschilt met het vonnis dat in kortgeding door de rechter is gewezen. In zo een geval kan er volgens hem voor een nog erger juridisch dilemma worden gezorgd. Op de vraag of hij wel bereid is afstand te doen van zijn parlementszetel, zegt Sapoen het volgende. “Ik respecteer de wet en respecteer elke uitspraak van de rechter, maar in dit stadium van het proces ben ik niet degene die aan zet is.”
Oppositie heeft recht aan hun zijde gehad
De stappen die door de oppositiepartijen nu worden genomen, waren volgens Sapoen reeds lang voorzien. “Ze doen wat goed is, omdat zij het recht aan hun zijde hebben gehad”, stelt hij. Van 7 mei tot en met 6 juni is de dwangsom opgelopen tot SRD 310.000. Ook moet het CHS de proceskosten van SRD 480 betalen, alsook SRD 325 voor de betekening van het vonnis. De politieke partijen VHP, NPS en Pertjajah Luhur (PL) zijn samen met de kandidaten Barkat Mohab Ali en Prim Sardjoe overgegaan tot executeren van het vonnis. Vrijdag is door de deurwaarder bij het CHS beslag gelegd op een vergadertafel met 13 stoelen, een flatscreen tv, bureaustoelen, filekasten, koelkast en tot op ijsboxen. Volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo is het vonnis niet uitgevoerd zoals het door de rechter was voorgeschreven. Het CHS had moeten schrijven naar De Nationale Assemblee en meedelen dat de leden Sapoen en Chitan op basis van het vonnis zijn teruggeroepen. Het CHS stelt de uitslag van de verkiezingen vast op basis van de processen-verbaal van de hoofdstembureaus. De hoofdstembureaus van Wanica en Saramacca moeten bijeenkomen om op basis van de kandidatenlijst, te formaliseren wie de opvolgers zijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!