NAS organiseert lezing over Afrikaanse cultuur

NAS organiseert lezing over het Afrikaans cultuurIn het kader van de International Archives Day, die op 9 juni 2016 was en die dit jaar de thema Archives Harmony and Friendship draagt, heeft het Nationaal Archief Suriname een presentatie gehouden. Steven Fullwood is de associate curator, verbonden aan The Schomburg Center for Research in Black Culture. Hij heeft gesproken over de Schomburg Center in New York die zich bezighoudt met het verzamelen van archieven rondom de neger oftewel de Afrikaanse cultuur. Het centrum beschikt daarbij dus over informatie over bekende mensen en heeft een hele grote doelgroep, die heel veel onderzoek doet vooral met betrekking tot stamboomonderzoek en andersoortig onderzoek. Naast archieven hebben zij ook een heel grote boekencollectie.
Volgens Audrey Hofwijks-Koenders, chef Educatie en Voorlichting Nationaal Archief Suriname (NAS), hebben zij de archievendag op een andere manier gevierd. Rekening houdend met het thema is er besloten om iets educatiefs te doen. “Vanuit de organisaties is er dus aan teambuilding gedaan, woordspelletjes en hebben we samen gegeten.” Arturo Alfonso Schomburg stond bekent als schrijver, activist, collector en belangrijke figuur van de Harlem Renaissance. Hij werd geboren in Saturce, Puerto Rico. Zijn moeder was een zwarte vrouw die oorspronkelijk uit St. Croix kwam. In 1911 richtte hij de Society for Historical Research op. In 1922 werd Schomburg verkozen tot voorzitter van de Amerikaanse Neger Academy. Schomburg was een verwoede verzamelaar van materialen van Afrika en haar diaspora en heeft hij meer dan 10.000 documenten vergaard. In 1926 werd zijn persoonlijke collectie aan de The New York Public Library toegevoegd en diende hij als conservator van 1932 tot aan zijn dood. Vandaag de dag is de Schomburg Center for Research in Black Culture van The New York Public Library een van de belangrijkste onderzoekscentra over Afrikaanse geschiedenis en zwarten in de diaspora.
Binnen de Schromburg Centre zitten 5 afdelingen. De kunst en kunstvoorwerpen-afdeling verzamelt kunstvoorwerpen en documenten over mensen van Afrikaans erfgoed over de hele wereld. De JBH Research and Reference afdeling houdt en biedt toegang tot boeken, tijdschriften, en microflims met informatie van en over de mensen van Afrikaanse afkomst in de hele wereld. De handschriften, archieven en Rare Books-afdeling verzamelt, bewaart en stelt ter beschikking voor onderzoeksdoeleinden zeldzame, unieke en primaire materialen, die de geschiedenis en de cultuur van de mensen van Afrikaanse afkomst in Amerika en het Caribisch gebied belichten. Het bewegende beeld en opgenomen sound (MIRS)-afdeling documenteert de ervaringen van mensen van Afrikaanse afkomst en heeft ze via audiovisuele technologie vastgelegd. Tot slot heb je de foto’s en prenten afdeling, die zowel documentaire en beeldende kunstfoto’s bevat, die de geschiedenis en de cultuur van de mensen van Afrikaanse afkomst zowel wereldwijd als in het werk van de fotografen van Afrikaanse afkomst documenteert.

error: Kopiëren mag niet!