Casas stuurt aerodrone inspectors mee naar Anapaike airstrip

Een toestel van de Medische Zending is onlangs bij de landing op een vliegveld in het Lawa-gebied beschadigd. De vier inzittenden van de vlucht zijn allemaal in veiligheid gebracht. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De oorzaak van dit voorval is nog niet bekend. Een onderzoeksteam is door de procureur-generaal aangewezen. Die vertrok gisteren naar het gebied. Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, wacht nog de onderzoeksresultaten af alvorens een uitspraak te doen over de vermoedelijke oorzaak van het voorval.
Zulke voorvallen kunnen verschillende oorzaken hebben beginnende bij verliezen van de controle over de kist door de piloot. Dat zal uiteindelijk uit het onderzoek moeten blijken. Ook zal moeten blijken in hoeverre de staat van de Anapaike-airstrip ook ertoe heeft geleid dat dit voorval zich heeft kunnen voordoen. De verkeerslijn richting deze airstrip is volgens Baarn een niet al te drukke lijn. Ook de Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas) komt bij kijken in het onderzoek. Het toezicht op de airstrips in het binnenland valt ook onder Casas. In het binnenland zijn er 50+ airstrips. Volgens Casas-directeur Brian de Souza kan de organisatie de airstrips niet constant in de gaten houden. Er wordt aan het begin van elk jaar en inspectieschema opgesteld. Daarin worden de airstrips van het binnenland meegenomen. “Natuurlijk kunnen wij niet allemaal meenemen. De keuze wordt gemaakt op basis van het gebruik van de airstrips”, zegt de directeur.
Casas maakt nu gebruik van de gelegenheid om met het onderzoeksteam, dat onder leiding van de pg staat, een van haar aerodrone inspectors mee te sturen. Die zal de gesteldheid van de airstrip nagaan. Ook stelt hij vast of de gesteldheid van de airstrip op het moment van gebeuren geleid zou kunnen hebben tot het voorval.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!