Bruto US$ 12.5 miljoen per kwartaal te halen uit Surgold

Rudolf Elias, directeur van Staatsolie die ook Surgold overziet, verwacht gelijk inkomsten uit de Merian goudmijn als deze in productie gaat. Uiteraard zullen hier de nodige kosten van afgetrokken moeten worden. Velen vroegen zich af of de investeringen niet eerst terugverdiend moeten worden, alvorens gesproken kan worden van inkomsten. De commerciële productie van Surgold moet in oktober 2016 op gang komen. De productie moet 400 000 en 500 000 troy ounce op jaarbasis gaan bedragen. Dit komt neer op 100 000 tot 125 000 troy ounce per kwartaal. Een snelle berekening tegen de huidige goudprijs van U$ 1250 per troy ounce leert ons dat dit U$ 12.5 miljoen per kwartaal oplevert. Hier worden de kosten dan weer van afgetrokken.
Elias schat deze kosten op U$ 600 per troy ounce. De eerder genoemde inkomsten zijn gebaseerd op een ‘low cash cost productie’. Deze low cost productie is volgens een feasibility studie voor minstens 1,5 tot 2 jaar gegarandeerd. Elias geeft aan dat de multinational Newmont zoveel deskundigheid bezit dat de verschillende ontginningsfasen als het ware afgewisseld zullen worden. In het begin ontgint men namelijk zacht goud dat aan de oppervlakte ligt en daarna gaat men over tot het ontginnen van het hardere, dieper gelegen goud, hetgeen een duurder proces is. Dit is de reden waarom Newmont de verwerking van zowel oppervlakte als diepere lagen goud heeft uitgespreid voor de nodige balans hierin. Hierdoor kan men nog in slechte tijden blijven produceren tegen niet al te hoge kosten. Het zacht materiaal kan dan met het hard materiaal samen verwerkt worden.
Over anderhalf tot twee jaar zal Newmont de nodige investering doen in een goud crusher om ook het hard materiaal te kunnen verwerken. In de goudmijn industrie is de periode waarbij het zacht goud gewonnen wordt en de kosten nog laag zijn, doorgaans het meest winstgevend. In de komende 5 jaar zullen de inkomsten van de Merian goudmijn onder andere beschikbaar gesteld worden voor investeringen in de upstream activiteiten van Staatsolie, waaronder exploratie, boringen en productie van olie. Via Staatsolie participeert de staat voor 25% in Surgold. 20% van deze investering kwam van Staatsoliegelden en 5% is door de overheid ingezet.

error: Kopiëren mag niet!