VES-voorzitter resoluut: “Probleem economie kan niet door IMF worden verholpen”

VES-voorzitter resoluut
VES-voorzitter resoluutHet huidig probleem van de financiële malaise in het land is niet door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) veroorzaakt, waardoor deze ook niet door dezelfde organisatie kan worden verholpen. Dit zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), resoluut aan Dagblad Suriname. De VES-voorzitter benadrukt dat de beleidsmakers in Suriname door eigen inspanning ervoor zullen moeten zorgen dat de productiecapaciteit in het land duurzaam wordt uitgebreid. Gebeurt dat niet, zal geen enkele lening of ondersteuning van het IMF soelaas bieden. Tijdens de persconferentie van het IMF afgelopen woensdag heeft Financiënminister Gilmore Hoefdraad live via ATV flink kritiek geleverd op de reacties, die de VES in de afgelopen weken heeft gegeven. Volgens de bewindsman levert de organisatie ongefundeerde kritiek en heeft zij sinds 2010 een politieke agenda. “De VES is een organisatie van professionals, die sinds 1972 bestaat. Al 44 jaar heeft de organisatie een agenda, die luidt ‘Economische ontwikkeling van Suriname’. Wij leveren geen commentaar op personen, maar op beleid”, zegt Ramautarsing als reactie op de uitspraken van Hoefdraad. De VES-topman benadrukt dat zijn organisatie steeds het beste voor de ontwikkeling van het land heeft voorgesteld. Hoewel Hoefdraad duidelijk aangeeft geen hulp van de VES nodig te hebben, blijft de hand van de organisatie volgens de VES-voorzitter uitgestoken.
Niet onderbouwde projecten in Herstelplan
Ramautarsing benadrukt dat het Stabiliteits- en Herstelplan van de regering niet duidelijk aangeeft hoe de productiecapaciteit zal worden verhoogd. Wat hij wel in het plan ziet, zijn niet onderbouwde projecten die een half miljard gaan kosten, waarvan niemand weet waarvoor en hoe deze middelen zullen worden aangewend. Dit is afgelopen maandag ook in het schrijven van de organisatie aan de vaste parlementaire commissie, die het Stabilisatieplan- dn Herstelplan van de regering moet bestuderen, aangeboden. In het schrijven deelde de VES de commissie mee dat het plan opnieuw geformuleerd moet worden en bood ook de diensten aan van de organisatie. De VES stelt dat zonder productie geen sociale ontwikkeling zal komen. Oplossingen zullen niet via middelen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden gevonden, maar door eigen inspanningen. De oorzaak van de crisis ligt volgens de VES niet in het buitenland, maar is gekomen door eigen tekortkomingen. Voor duurzame oplossingen is een Economisch Transformatie Programma nodig. Ramautarsing blijft bij de punten die de VES heeft opgesomd.
FR

error: Kopiëren mag niet!