Binda over IMF: vele vragen niet beantwoord

Het geld van het IMF is volgens Associatie van Kleine en Middelgrote ondernemers in Suriname (Akmos) voorzitter Shaam Binda, niet bedoeld voor lokale investeringen. “Betalingsbalans steun is om je buitenlandse schulden te betalen”. De druk naar de buitenlandse schulden moet afnemen maar wat gebeurt er met de lokale productie. Er zijn veel vragen onbeantwoord gelaten concludeert Binda. ” Hoe gaat men in Suriname de middelen genereren voor ontwikkeling en productie?” Dit kan volgens Binda niet uit het programma gehaald worden. “Herstructurering zal uit eigen middelen moeten gebeuren”. De grootste vraag in dit alles blijft volgens hem waar het geld vandaan moet komen om de lening terug te betalen. De herstructureringsaanpassingen van de regering lijken hem een droom ‘want de diepgang ontbreekt’. Daarom verwacht hij niet veel van de uitvoer van het herstelprogramma. “Het is een ambitieus programma zonder time table”, stelt Binda. Er zijn geen duidelijk onderbouwde plannen gegeven hoe hetgeen in het herstelprogramma staat, tot stand gebracht gaat worden. Er moet veel meer duidelijkheid komen. Ook is het vaag hoe de monitoring van het programma zal geschieden. “Wie gaat wat monitoren?”. Binda vraagt zich af of er openbaarheid gegeven gaat worden voor alle investeringen die gepleegd gaan worden en of er openbare aanbestedingen gehouden zullen worden. De ondernemer vraagt zich verder af over welke periode de rente van 1.5% op de lening van het IMF zal worden uitgesmeerd. Verder is niet duidelijk wat de penalty’s zullen zijn indien Suriname niet voldoet aan de eisen gedurende het loopproces van het programma. “Het IMF vertoont volgens Binda overigens veel overeenkomsten met het ‘kas moni’ systeem want er worden geen vragen gesteld door het IMF maar het geld wordt gewoon gegeven, ook op basis van de inzet, is nu gebleken.

error: Kopiëren mag niet!