Berekeningen hangen af van soort cijfers die gebruikt worden

Ten aanzien van de berekeningen die gemaakt en gepresenteerd zijn door Edmund Neus hangt het volgens Ruben Yang, ondernemer, ex-Suralconier-, ex-Staatsolie power engineer, veelal af van welke cijfers er gebruik wordt gemaakt. Gisteren in het Lala Rookh-gebouw heeft Ir. Neus opnieuw zijn bevindingen omtrent de berekeningen gepresenteerd. Ruben Yang was een van de genodigden, die eveneens een presentatie heeft verzorgd ten aanzien van de EBS-prijzen. Volgens Yang zullen de cijfers die je aanneemt uiteindelijk bepalen wat je eindbedrag wordt. De realiteit is niet helemaal zo en vandaar dat Yang heeft aangegeven wat de situatie is op dit moment. De technische berekeningen kloppen wel. Er zijn een paar dingen waarin er meer duidelijkheid gegeven moet worden. “Als we nu kijken is Paranam uitgevallen, dus komt er geen energie van daar meer. Nu hebben we dus EBS, SPCS (Staatsolie Power Company Suriname) en Suralco Afobaka.” Vanuit de transmissie en distributiesysteem wordt er geleverd naar Rosebel Goldmines, de Staatolie raffinaderij en Paramaribo en omstreken. Nickerie draait op zichzelf en wel hoofdzakelijk op zware olie (heavy fuel oil – HFO).
De plaatsen Wageningen, Coronie, Apoera, Moengo en Albina draaien alleen op zichzelf en wel op dieselmachines. Diesel is bijna 5 maal duurder dan HFO. “Als we kijken naar de verdeling van de inkoop en de opwekking, dan weten we dat de behoefte rond de 200 megawatt is. Van de 200 megawatt komt ongeveer 80 MW van Suralco, dat is de hydropower. De rest komt van SPCS en de EBS. In wezen wordt er om en bij rond 50 megawatt getrokken van Staatsolie”, zegt Yang. Volgens Yang heeft hij getracht aan te geven dat bij een HFO-prijs van US$ 35 men uitkomt op een gemiddelde kWh-prijs van ca. US$ 0,134, wat circa US$ 0,035 lager is dan wat is aangegeven door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. “In de presentatie Edmund Neus en Richard Kalloe komen zij op een veel lagere prijs.” Volgens de presentator heeft dat te maken met de cijfers die door hun zijn gebruikt.

error: Kopiëren mag niet!