Kalloe over mijnbouw en crisis: “mensen dromen nog”

Dezelfde mensen die 3 miljard Amerikaanse dollars hebben laten verdampen die willen dit geld nu volgens politicus en ex- minister Richard Kalloe, gebruiken om Suralco over te nemen. Monaco resources, het bedrijf waarmee onlangs een MOU is getekend om Suriname over te nemen zou in feite werken voor deze mensen, meent hij. Dit is de reden waarom Alcoa volgens hem niet zo happig is om Suralco over te dragen. “Na Suralco gaat volgen dat men alle bauxietvoorraden van West Suriname in bezit gaat willen nemen en daarna de stuwdam. Dit is het scenario dat zich nu afspeelt”, zegt Kalloe. Hij denkt niet dat Alcoa uiteindelijk zal overdragen, omdat er politieke druk hierachter staat. “Het geld van deze mensen kan niet op een buitenlandse rekening gezet worden en niet overgemaakt worden dus moet het ergens in geïnvesteerd worden”, verduidelijkt de politicus. Kalloe zegt dat mensen dromen als ze denken dat de grondstoffen sector de economie van Suriname nog kan redden. Daarvoor had men reeds jaren terug meer moeten hebben geïnvesteerd in de productie sector en wel sinds de jaren’70. “Vroeg of laat krijgen we van dit nalaten de rekening gepresenteerd. Het land zal gegeven de omstandigheden nu in feite bijna 40 jaar terug gaan in koopkracht”. We komen volgens hem nu terecht op het niveau van de jaren ’70 met het verschil dat het beschavingsniveau nu veel lager is. Dit laatste omdat er in alles een achteruitgang is te bespeuren. “Wie gedroomd had door te denken dat we met de mijnbouwsector iets zouden kunnen betekenen die moeten beseffen dat we nu in grote problemen zitten. Men heeft niet in andere sectoren willen investeren zoals landbouw en industrie maar heeft het geld gewoon willen opmaken. Nu oogst men wat men gezaaid heeft”. De continuering van de grondstoffen sector kan volgens hem alleen goed verlopen als zaken nu anders aangepakt worden. “Men moet zaken nu anders gaan doen en daar zit het probleem”. Volgens hem weet men gewoon niet hoe dat te doen. Dit omdat het veel deskundigheid vergt, welke ontbreekt en men weigert andere mensen in te zetten die hier wel over beschikken. Kalloe gelooft overigens niet dat het IMF voor enige verbetering hierin zal zorgen. ”Wij moeten dit zelf doen en dit begrijpt niet iedereen. Mensen dromen nog steeds en denken nog steeds dat andere landen dat gaan doen maar dat gaat niemand doen”. De hoofdschuldigen van de huidige situatie zijn volgens Kalloe in deze de oude politieke partijen. “Men heeft zoveel geld gehad. Ik snap niet wat ze in hun hoofd hadden. Ze hebben er een puinhoop van gemaakt”. Zoals het er nu voor staat denkt hij dat de regering hopeloos zal vastlopen. “Ze gaan geen andere keus hebben als het volk op straat komt en er grote onrust ontstaat. Het beste zal dan zijn dat men een regering van nationale eenheid vormt. De mensen die er nu zijn, zowel oppositie als coalitie, kunnen het land niet uit de problemen halen. Er moeten mensen komen die verstand van zaken hebben en bewezen hebben dat ze leiding kunnen geven en bedrijven kunnen opzetten en uit de problemen kunnen halen. Mensen met inzichten in de economie en de problemen”. Ook alle mensen die nu zeggen dat het verkeerd gaat, inclusief de vereniging van economisten en al die mensen die nu de straat willen opgaan zijn volgens Kalloe mede schuldig aan de hedendaagse situatie en kunnen dus nooit deel van de oplossing zijn. “Ze hebben alles in feite steeds goed gekeurd en goed gepraat omdat ze bang waren”. Kalloe stelt dat hij de enige was die kritiek leverde op wat er mis ging en geen van deze groepen die nu klagen hebben hem ooit daarin ondersteund.

error: Kopiëren mag niet!