Oppositie praat woensdag met IMF

Vergeleken met de afgelopen keer is de oppositie deze keer niet overgeslagen om ook gesprekken te hebben met het International Monetair Fonds (IMF). Tegenover Dagblad Suriname bevestigde VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi dat zij voor woensdag zijn uitgenodigd. Eerder was door Financiënminister Gillmore Hoedraad gezegd dat alle groeperingen in de gelegenheid gesteld zullen worden van gedachten te wisselen met de delegatie van het IMF.
Volgens planning zou de delegatie maandagavond arriveren in Suriname voor het voeren van gesprekken met verschillende actoren. De lening van bijkans 478 miljoen USD aan Suriname is beslist niet in goede aarde gevallen bij velen. Hiertegen is ook geprotesteerd middels straatacties. Ook de oppositie heeft een zwaar hoofd of de regering in staat zal zijn deze middelen op verantwoorde wijze te beheren. En op welke wijze de terugbetaling zal geschieden.
De afgelopen keer toen de oppositie faliekant was overgeslagen om deelgenoot te zijn van de gesprekken, had de oppositie een brief gericht naar het IMF. In deze brief werd onder meer gevraagd wat de voorwaarden zijn voor het geven van de lening van zulk groot bedrag van bijkans half miljard USD aan Suriname en of de beleidsmakers in staat zijn om op verantwoorde wijze om te gaan met dit geld. Of ook deze punten woensdag aan de orde gesteld zullen worden, is nog niet duidelijk. Volgens Santokhi moet het finaal besluit nog genomen worden door de VHP-top en haar financiële deskundigen.
Voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, geeft Dagblad Suriname te kennen nog geen concrete zaken geformuleerd te hebben om die eventueel voor te leggen aan de IMF-delegatie. Zoals de voorzitter het formuleert, ‘wil hij niet vooruitlopen op zaken’. Afhankelijk van wat er woensdag gepresenteerd wordt door de delegatie, zal hierop ingespeeld worden. Ook de Nationale Assemblee komt vandaag, dinsdag, in vergadering bijeen om te discussiëren over deze kwestie. Afhankelijk van het verloop hiervan, zal de NPS nagaan of het nog nodig is om concrete vragen te formuleren.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!