Negen jaar cel voor beroving

Dwight Edam, die ervan verdacht werd een gewapende overval te hebben gepleegd, mag namens kantonrechter Ingrid Lachitjaran negen jaren brommen. In deze zaak is de veroordeelde tot nu toe de enige persoon uit deze bende die is aangehouden. In het afgelopen jaar heeft Edam samen met zijn comparanten een overval gepleegd in een woning. De criminelen hadden niet geschroomd om geweld aan te wenden. Zij hebben eerst de honden van de benadeelden vergiftigd. In deze zaak heeft advocaat Oscar Koulen een strafmaatpleidooi gehouden. Naar de mening van de advocaat is de vervolging haar doel voorbij geschoten. “Het moderne doel houdt in dat de verdachten wel een straf krijgen opgelegd, maar dat zij tegelijkertijd begeleid worden, zodat dat wanneer zij op een dag terugkeren in de maatschappij zij sociaal bekeken een verbeterd mens worden. Met zware straffen alleen kan je dat niet maken”, merkte Koulen op. Hij vond de eis van de officier te hoog. In deze zaak had de vervolging een strafvoorstel van tien jaar gevorderd.
De magistraat sloot het onderzoek ter terechtzitting af en deed gelijk uitspraak. Zoals aangegeven staat het feit overeind. ‘Een moeder die samen met haar twee zonen op dat moment thuis was, wordt in hun diepe rust aangevallen. Zij worden mishandeld en houden elk een barst aan over. Er wordt niet geschroomd om geweld aan te wenden. We kunnen absoluut dit soort gewelddaden niet goedpraten. De verdachten kiezen de makkelijkste weg, met alle gevolge van dien. Het betreft een zeer ernstig feit.’ De magistraat week uit van de strafeis en veroordeelde Edam tot negen jaar cel met aftrek.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!