Commissie staatsuitgaven wacht op ‘standbye agreement’ IMF

De Nationale Assemblee (DNA) is een week na de presentatie van het ‘stabilisatie- en herstelplan van de regering nog wachtende op belangrijke stukken over de deal met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een van deze is de ‘standbye agreement’ van het IMF. Dit zegt NPS-fractieleider Gregory Rusland, lid van de vaste commissie Staatsuitgaven, aan Dagblad Suriname. “Het is erg dat wij het standbye agreement van het IMF als DNA nog niet hebben ontvangen, terwijl het een essentiële basis is van het stabilisatie- en herstelplan van de regering”, stelt de politicus. Het parlement zal vandaag tijdens een openbare vergadering het ingediende herstelplan van de regering bespreken. Volgens Rusland is het duidelijk dat in deze de gevraagde transparantie ontbreekt. Vooral gezien het feit dat belangrijke stukken niet ter beschikking zijn gesteld aan de volksvertegenwoordiging. De politicus benadrukt dat er rekening gehouden moet worden met het feit dat het IMF het herstelplan reeds goedgekeurd en doorgedrukt heeft, terwijl deze nog niet eens door de volksvertegenwoordiging is besproken. Hij benadrukt dat vooral bij de uitvoering zeker gekeken moet worden naar de transparantie en de omgevingsfactoren.
Regering Venetiaan heeft nooit aangeklopt bij IMF
Rusland benadrukt dat het bezijden de waarheid is dat de Nieuw Front-regering ongeveer 125 miljoen US dollar van het IMF heeft kregen in Special Drawing Rights. President Desi Bouterse gaf dit vorige week tijdens zijn presentatie te kennen en verwees hiermee naar het IMF geproduceerde rapport over Suriname van de Artikel IV consultatie van 2009. De NPS-voorzitter vindt dat het staatshoofd erg slecht geïnformeerd is. “Wij hebben het gecheckt met het IMF en het IMF heeft uitdrukkelijk laten weten dat Suriname nog nooit eerder gebruik heeft gemaakt van leningsfaciliteiten van het IMF tot op dit moment.” Dit houdt volgens de NPS-topman in dat Suriname nu voor het eerst op de deur van het IMF is gaan aankloppen. Hij benadrukt dat er mensen zijn die in een hoera stemming zijn en denken dat het een kunst is om een lening van deze instelling te krijgen. “Niets is minder waar, omdat IMF een organisatie is die lidlanden, die financieel in grote problemen zitten, uit de penarie te helpen.” Rusland benadrukt dat een steun van deze instelling betekent dat een regering een zo slecht beleid heeft gevoerd dat die nergens anders terecht kan. “Het is geen kunst, maar een brevet van ongeschiktheid”, aldus Rusland.
Additionele leningen zullen herstelplan financieren
Rusland zegt dat er nu een gevaar is waar de regering continu ervoor moet zorgen dat zij aan alle eisen en prior actions van het IMF voldoet. Hiervoor is daarom een tijdlijn afgesproken. “Binnen de afspraken, die met het IMF gemaakt zijn, zijn er wel grote consequenties voor de samenleving. Het gaat om zaken die bijvoorbeeld te maken hebben met de rentes bij de banken, die ervoor zullen zorgen dat het leven nog ondraaglijker wordt.” De politicus stelt dat het belangrijk is om te weten wat de gelden van de additionele leningen, die van andere financiële instellingen komen, zullen worden gedaan. Hij vreest dat de additionele leningen zogenaamd gebruikt zullen worden om het herstelplan te financieren. In grote lijnen geeft het plan volgens hem bepaalde projecten aan die behoorlijk kapitaal zullen kosten. “Als je omgevingsfactoren nog steeds hetzelfde zijn als de afgelopen vijf en zes jaar, dan verwachten wij dat over een paar jaar een enorm bedrag zal zijn opgesoupeerd, zonder dat wij kunnen zien waar deze gelden naar toe zijn gegaan.” De verdiencapaciteit moet volgens het DNA-lid vergroot worden, zodat de enorme leningen terug kunnen worden betaald.
FR

error: Kopiëren mag niet!