Gajadien wacht nog op discussie salarisreeks toppers parastatalen

Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat hij nog steeds op de leiding van De Nationale Assemblee (DNA) wacht om, zoals eerder beloofd, de hoge salarissen van toppers van parastatale bedrijven bespreekbaar te maken. Vicepresident Ashwin Adhin had in februari, na heftige discussies tijdens de begrotingsbehandeling, detailinformatie over salarissen, privileges en emolumenten van diverse staatsbedrijven ter beschikking gesteld aan de volksvertegenwoordiging.
De bedoeling was dat deze tijdens een openbare vergadering zouden worden behandeld. “Tot nu toe is er nooit een discussie over de stukken geweest. Ondertussen zien wij dat de man die het meest sprak, Rabin Parmessar, juist nu ook deel is gaan uitmaken van deze elite groep, terwijl ik niets meer hoor van NDP-fractieleider Andre Misiekaba. Het was een storm in een glas water, waarmee men op dat moment probeerde om de aandacht van de samenleving af te leiden.” Volgens Gajadien is intussen uit de ingediende stukken al duidelijk dat er een hele grote discrepantie is tussen de salarissen bij de parastatalen, terwijl het land hele moeilijke financiële tijden doormaakt. Directieleden van parastatale bedrijven ontvangen maandelijks in totaal honderdduizenden Surinaamse dollars aan salarissen, privileges en emolumenten.
EBS-directeur Rabin Parmessar maakt aanspraak op een salaris van SRD 35.000 per maand voor 18 maanden per jaar, Marlon Oosterling van de SWM krijgt SRD 25.000 per maand gedurende 15 maanden per jaar, Grassalco president-directeur Sergio Akiemboto krijgt SRD 21.960 per maand gedurende 16 maanden in een jaar, terwijl Staatsolie algemeen directeur Rudolf Elias als koploper per jaar 24 maanden een bedrag van SRD 110.000 bruto krijgt. Deze gelden zouden volgens de politicus beter kunnen worden ingezet. Hij vreest dat parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons samen met de coalitie deze kwestie in een doofpot wil stoppen. In maart gaf Adhin in DNA aan dat de president een werkgroep heeft geïnstalleerd die de salarissen, bonussen en gratificaties van de toppers zou evalueren. Hierdoor zou op den duur tot een nationaal beloningsbeleid moeten worden overgestapt. Volgens Gajadien is niets meer over deze werkgroep gerept.
FR

error: Kopiëren mag niet!